Citronpanerad kyckling

(null)
Just nu kör vi matkassar från Hello Fresh och är väldigt nöjda med maten så här långt. Vi har valt den variant som heter "familj" och det jag gillar är att det inte är klassisk "barnmat" utan lite annorlunda rätter som jag sannolikt inte själv kommit på att laga på exakt samma sätt. Det är små detaljer som är kul så som rivet äpple i hamburgersmeten eller en romanescosås till den panerade kycklingen. Igår blev det just det, citronpanerad kyckling med sötpotatisklyftor och romanescosås. En höjdare! Alla sex skrapade rent skålar och fat. Inte en smula blev kvar!
(null)
Jag gillar recepten också, de känns lite lyxiga på fint papper och med en väldigt pedagogisk beskrivning på baksidan.
(null)
Sötpotatisklyftor är ju så gott och enkelt. Skalet får vara kvar och det räcker med olivolja, salt och peppar på. Jag gillar när de blir knapriga och låter de gärna stå lite extra länge i ugnen, de får absolut inte vara för mosiga. Därför blir det så bra att ha skalet kvar.
(null)
 Att panera kycklingen i panko blandat med citronzest var en höjdare!
(null)
 Hej du lilla kyckling 😋
(null)
Och så här blev det färdiga resultatet. En ny favoriträtt måste jag nog säga. Lite fix men det är ganska skönt att stå och laga mat i lugn och ro just på söndagar tycker jag.
 
4 portioner
2 stora sötpotatisar
2 st paprikor
1 citron
1 liten gurka
1 påse salladsmix
600 gram kycklingbröstfilé
2 ägg
50 gram panko ströbröd
40 gram solrosfrön
2 msk olivolja (till såsen)
salt & peppar

Börja med att skära sötpotatis i 1 cm tjocka klyftor. Placera dem jämnt över en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja samt krydda med salt och peppar. Tillaga i ugnen i 25-30 min. Fortsätt med att halvera och kärna ur paprikorna. Placera halvorna på ytterligare en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja, baka i ugnen cirka 15 min. 

Finriv 2 tsk citronzest (tvätta citronen noga först). Skär gurka i halvmånar. Blanda gurka och salladsmix i en skål. Smaksätt med citronjuice, en skvätt olivolja, en nypa salt och peppar. 

Lägg kycklingfiléer mellan två bakplåtspapper (eller vik ett på mitten) och banka dem med t.ex. händerna tills de har fått en jämn tjocklek, ca 1 cm. Ta fram två djupa tallrikar och vispa ägg i den ena. Blanda panko, citronzest samt en nypa salt och peppar i den andra. Vänd filéerna först i ägg och sedan i pankomixen. Ställ åt sidan på en tallrik. 

Rosta solrosfrön ett par minuter i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Sätt åt sidan. 

Hetta upp stekpannan på medelvärme. Stek kycklingfiléer i smör och/eller olivolja tills ytan är gyllenbrun, ca 4-5 min per sida. För över till en tallrik med hushållspapper. 

Medan kycklingen steks blandar du paprikahalvorna, solrosfröna, 2 msk olivolja och en nypa salt i en mixer tills du har en jämn sås. Smaka av med eventuellt lite extra salt, peppar och olja.

Skär den citronpanerade kycklingen i tunna skivor och servera med potatisklyftor, sallad och romanescosåsen.

Supergott 💜

Taggar: #hellofresh, #matkasse, #middagstips;

Kommentarer :

#1: Cecilia

Älskar att testa nya recept :-) Fin blogg!

skriven

Kommentera inlägget här :