Fantastisk tomatsoppa för livet ♥

Hej, jag heter Caroline och jag har en hemlig last... Det är faktiskt första gången jag berättar det här för någon. Jag är en tomatsnobb. Finns ens det ordet, haha? Jag lägger en smärre förmögenhet på tomater varje månad. Även om "mina" tomater är ljusår ifrån de söta, krispiga, små och praktfulla tomater som min syster köper i sin lilla by vid Comosjön i Italien där hon bor så gör jag i alla fall mitt bästa att komma i närheten av dem. Till vardags blir det romanticatomater på kvist, de är smakrika och passar till det mesta.
 
En annan sak som jag älskar är tomatsoppa. Finns det något godare??? Snabba varianter på Muttis krossade tomater och lite mer omständiga på ugnsbakade färska tomater, allt går bra. Och det bästa är att även alla fyra barnen gillar tomatsoppa. Så hemma hos oss är detta en återkommande rätt, ofta i kombination med pizza(bullar) eller varma mackor.
 
Det här receptet är en favorit, fantastiskt gott och det riktigt känns hur välgörande soppan är. Fullspäckad av antioxidanten lykopen som ger tomaten dess röda färg. Eftersom lykopenet frigörs mer i uppvärmda tomater än i kalla är tomatsoppa kroppens bästa vän. Typ. Tomater sägs motverka vissa former av cancer, hjärt- och kärlsjukdom, inflammation samt förhindra rynkor och skydda kroppen mot farlig UV-strålning. Enligt vissa forskare skyddar även tomater mot stress och ett glas tomatjuice om dagen kan ha mycket välgörande effekter.
 
4 portioner
2 paket romanticatomater
2 msk olivolja
färsk basilika (en näve)
2 nypor flingsalt
svartpeppar (några varv med kvarnen)
1 tsk persillade
1 tsk provencalsk kryddblandning
2 nypor socker
 
3-4 dl buljong
1-2 msk creme fraiche
1 msk balsamvinäger
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och halvera tomaterna. Bred ut dem i en ugnsform eller på en långpanna med bakplåtspapper. Strö över hackad basilika, kryddor, socker och salt. Ringla över olivolja och baka i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
 
Koka upp 3-4 dl vatten i en gryta tillsammans med en buljongtärning (jag använder ofta Biofood lantbuljong, vanlig grönsaksbuljong går också bra). Vänd ner de färdigbakade tomaterna och skrapa även ner all sky. Mixa väl. Ett tips är att ställa grytan i diskhon då det lätt skvätter och röda tomatfläckar är ju ingen höjdare... Smaka av med creme fraiche (den feta varianten), balsamvinäger samt eventuellt mer salt och socker. Servera gärna tillsammans med pizzabullar, pizzaslice eller varma smörgåsar 😍
 
"Låt maten vara din medicin och låt medicinen vara din mat."
Hippokrates

Happy hair - Olaplex ♥

"Det är mycket roligt kvar!" är mina svärföräldrars devis här i livet 😍 Deras äldsta vänner är närmare 90 år och varje gång de skiljs åt efter en trevlig festkväll säger de alltid till varandra. "Än är det mycket roligt kvar!". Underbar inställning till livet, eller hur? Och just så kände jag häromveckan när jag efter år av torrt, trassligt hår och ständigt nya kurer bestämde mig för att testa dessa produkter. De är ju HELT fantastiska och då kände jag att det är ju mycket roligt kvar på hårfronten, trots allt 😄 Än finns det hopp!
 
Dessa produkter är svindyra men sjukt dryga så det känns ändå som bra price performance. Enligt Lyko så "flyttar Olaplex gränserna för vad som är möjligt att göra med ett hår utan att äventyra hårets kvalitet. För första gången någonsin kan frisörens värsta mardröm, strukturskadat hår, vara ett minne blott." Det låter ju för bra för att vara sant, men ibland sker små mirakel här i livet. Som sagt, än är det mycket roligt kvar 
 
Något annat som är roligt, till och med fantastiskt, är att vara i fjällen. Jag började jobba redan förra måndagen men vi bestämde oss för att ta semester torsdag och fredag för att sticka till Tänndalen där alla fyra barnen är med Jockes föräldrar (alltså de ovan nämnda svärföräldrarna, även om jag och Jocke inte är gifta så känns det som ett bra epitet på dem). Ett mycket bra beslut. Det är något med naturen här uppe, ibland känns det på riktigt som att vandra på en annan planet. Är det här verkligen Sverige? Är det verkligen bara några mil bort till vardagstress och ekorrhjul? Är det här på riktigt eller drömmer jag?
 
Irma blickar ut över vyerna från Mittåkläppen 😇
 
På måndag börjar vardagen på riktigt igen, med jobbmöten och barnens aktiviteter och en passionerad relation med Outlook... Det känns bra. Det är något med sensommaren tycker jag, den andas nystart och möjligheter. Kvällarna kommer tidgare, hösten närmare sig med stormsteg. Det känns mysigt trots att ett visst stråk av vemod ofta infinner sig så här års. Men tänk om det var sommarklimat året om, dag efter dag. Även om tanken sannolikt känns högst forcerad i mitten på november, så är det det ju ändå magiskt med våra fyra årstider 💚 Eller hur?

Love Yourself ♥

Har du haft känslan någon gång av att inte kunna slänga ett visst plagg, även om det inte använts på flera år? Kanske är det en mix av sentimentalitet och en inre tro på att plagget faktiskt kommer att komma till användning igen. Och kanske en dag, så känns det som att tiden är inne. Att den där klänningen som hängt på en galge längst in garderoben plötsligt ropar ens namn. Att det är dags att ta upp en gammal, fin relation som gått på sparlåga i flera år. Att det plötsligt är dags att skapa nya minnen tillsammans. Vad som händer i framtiden är inte intressant, det som är det däremot är att just idag, just i denna stund så känns plötsligt allt så rätt igen 💕 Och som ni kanske anar, så är det för tillfället ingen klänning jag känner så för (Jocke bad mig för övrigt med bestämd röst igår att sortera bort ett antal klänningar här hemma för de tar liksom över alla skrymslen och vrår enligt honom... men det är en annan historia) utan det är ju såklart -tadaa- BLOGGEN. 
 
Jag kan ärligt tillstå att jag varit sugen på att börja blogga igen det senaste året, sedan min syster startade sin blogg förra våren, en väldigt härlig mötesplats med humor och inspiration som du hittar här. Det är ju ett fantastiskt sätt att möta människor på, ett komplement till det som sker IRL. Det är också en möjlighet att inspirera, kanske påverka någon att känna sig mindre ensam, lite mer modig, lite mer glad.
 
Samtidigt går det inte att komma ifrån att sociala medier också har en baksida, jag märkte av det när jag bloggade mer frekvent för några år sedan. Trots att min blogg aldrig var "stor" så fick jag märkligt ofta (tycker jag själv) riktigt elaka kommentarer. Jag försökte att inte ta illa vid mig men det gjorde jag. Såklart. Känslan av att någon/några medvetet satte sig ner för att lägga tid på att skriva elaka, sårande ord till mig... Den kändes inte bra. Och jag vet att jag under några år använde bloggen i ett terapeutiskt syfte, för att läka och stärka mig själv efter destruktiva relationer och svåra uppbrott. Och det provcerade tydligen, jag märkte då att människor kan vara oerhört dömande och att det inte är ok i vissas ögon att göra X eller Y... Det gäller att hålla sig innanför ramarna (som "någon" tydligen har satt) och gör man inte det är det fritt fram att kritisera, fördöma, såra.
 
Men ur allt det där växte också en vilja, en kraft, en vision om att göra gott i den här världen och att hjälpa andra människor att vara lite mer kärleksfulla mot sig själva. Och jag har försökt ha det som min ledstjärna under dessa år. Genom mitt jobb, genom Tjejzonen, genom mina relationer har jag jobbat för att inspirera, lyssna, stötta, utbilda.
 
Den allra största förändring jag har gjort under de senaste åren handlar dock inte om att hjälpa andra, jag vill påstå att jag var rätt så duktig på det även tidigare. Den allra största förändring handlar om mitt förhållningsätt till mig själv. Lite har jag säkert fått gratis genom att bli äldre (det berömda inre lugnet som kommer med åren) men mycket har jag kämpat för själv. Självklart är jag inte snäll mot mig själv alla årets dagar men betydligt fler än innan. Och det det känns bra, mycket bra till och med 😚
 
Och jag tror också, precis som författaren och "självhjälpsgurun" Eckhart Tolle att förklaringen till att du inte förmår vara kärleksfull, generös och tolerant gentemot andra människor har en avgörande förklaring. Du hyser inte tillräckligt stark kärlek till dig själv ♥ När du på riktigt börjar älska den du är, det du har, det du gör och det du bär i din ryggsäck så kommer inte längre behovet uppstå av att tycka massa saker om andra människors val och livssituation. Kärlek föder kärlek. 
 
Älskar du dig själv, så älskar du alla andra människor lika mycket som dig själv. Så länge du älskar någon enda människa mindre än dig själv, så har du aldrig vunnit den rätta kärleken till dig själv.
Eckhart Tolle