Myllimäkis bakade tomater

(null)
Vad passar väl bättre än att grilla dessa ljuvliga, ljumma kvällar som nu ligger framför oss (upp emot 30 grader i början på veckan som kommer)? Och vad passar väl bättre än att servera den grillade köttbiten, fiskbiten, ostbiten eller vad det nu kan handla om tillsammans med långbakade tomater? Finns det något godare? Även den mest anspråkslösa, smakösa tomat skapar magi efter fem timmar i ugnen i sällskap av olivolja, färska örter, lite socker samt salt och peppar.
(null)
Igår hade jag ingen färsk timjan hemma men som Cajsa Warg så klokt uttryckte det; man tager vad man haver (fast tydligen sade hon aldrig det utan hon sade "man tager, om man så hafva kan") 🙂
(null)
Men färsk basilika hade jag hemma (om jag ska räkna upp fem livsmedel som ALLTID finns här hemma så är det färsk basilika, tomater, smör, ägg och grädde) och det blev toppen att strö över finhackad basilika medan tomaterna fortfarande var heta. Så det är ett ett tips, strö torkad timjan på tomaterna innan de åker in i ugnen samt finhackad, färsk basilika så fort de tas ut ur den.
 
Så här skriver Myllimäki själv (i kokboken grönsaker - tillbehör - garnityr) om sina bakade tomater med timjan, salt och socker:
 
"Ett bra sätt att ta hand om dina tomater är att halvtorka dem. Semitorkade tomater håller minst en eller två veckor". Används som förstärkning av tomatsmaken i tomatsallader. Tillbehör till allt grillat, väldigt gott att skära i tärningar och ha i såser och som alternativ i rätter med färska tomattärningar."
 
Det här behöver du:
6 tomater
2 tsk strösocker
3 tsk plockad timjan
3 msk olivolija
salt och nymald svartpeppar
 
Så här gör du:
Sätt ungen på 90 grader. Dela tomaterna och lägg på en ugnsäker plåt. Fördela socker, timjan och olivolja över halvorna. Salta och peppar. Baka mitt i ugnen i 4-5 timmar, tills tomaterna börjar bli mörkröda.
 
Ha nu en underbar söndag i solen och till dig som är mamma, har en mamma eller känner en mamma... Ha en magisk mors dag ♥

Smoothie med matcha & spenat

(null)
Jockes spontana reaktion efter första klunken var "Oj, den här känns nyttig!" 🙂 Ju fler klunkar han tog, desto mer positiv blev han dock och tyckte att den gick från att smaka gräs till riktigt, riktigt god. Och jag är benägen att hålla med, den blev jättebra. En ny favorit tror jag nog!
 
2 glas:
6 dl mandelmjölk
4 nävar färsk spenat
0,5 banan
1 (rejäl) msk mandelsmör
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk matchapulver
2 tsk agavesirap
1 pkt fryst mango (gärna ekologisk)
 
Mixa allt ordentligt, jag brukar köra en extra omgång när jag tycker att den är klar. Bara för att 🙃
(null)
Älskar den här bilden från igår ♥ Kombinationen sommar, stall, barn och barbackaridning ger mig en sådan lyckokänsla. Jag är så oändligt glad för att tjejerna hittat ett intresse som de verkligen älskar. Torsdagarna i stallet är veckans höjdpunkt för dem och i sommar ska de gå på ridläger för första gången. Önskar jag kunde vara en fluga på väggen från start till slut då 😍
(null)
Lycka är att få sitta på en varm häst ♥
(null)
Nu är det sommar ♥
 
Godmorgon fina du!
Fredag och värmen är på väg in över Svedala, jihoooo!!! Jag hörde något i bakgrunden från morgon-TV för en stund sedan att det kommer bli upp emot 30 grader framöver, ett rejält högtryck är på väg in. Underbart alltså!!! Det är vi fasen alla värda och speciellt 70-plussarna som under sommaren i alla fall kan leva mer av ett vanligt liv, fast utomhus.
 
Idag kommer förresten direktiven från FHM, för sommaren. Om de bedömer att vi får resa i Sverige i alla fall vore det fantastiskt, framförallt för alla småföretagare som är beroende av turismen men jag tror väldigt många skulle finna en stor glädje i det. Men går det inte, så går det inte. Sådana är ju tiderna nu. Men OM vi får resa i landet så åker vi till älskade Skaftö och Rågårdsvik i sommar, jag längtar verkligen dit. Paradiset på jorden, för mig. Har du något eget paradis? Var ligger det i sådana fall?
 
Ha en härlig fredag, stor kram ♥
Taggar: barbacka, matcha, matchapulver, ridning, smoothie;

Om gluten, rynkor och att vara nöjd

(null)
Godmorgon underbara Sverige! När vädret är som det är dessa dagar känns allt lättare, ljusare, härligare. Det är fasen värt att ha stått på fuktiga bussar i januarirusket eller ha kurat ihop sig i novemberblåsten när försommaren kommer. Njutningen blir större, mer koncentrerad och tas inte för given. Jag älskar årstider! Alla fyra har verkligen sin charm. Sedan är det ju förstås liiiite lättare att njuta av livet en solig majmorgon än en blåsig novembermorgon på en överfull buss in till stan 🙂
(null)
Det gäller att hitta guldkornen i vardagen när man jobbar hemma vecka efter vecka, månad efter månad. Att börja morgonen med en promenad, en cappuccino samt en ostfralla från Gateau är äkta vardagsnjutning. Tyvärr har de inget glutenfritt bröd men tydligen kan surdegsbröd funka för personer med IBS om man inte är allergisk mot gluten. Jag ska läsa på mer om detta. Jag är inte glutenintolerant när man tagit blodprov men märker vilken skillnad det blir om jag äter (vitt) bröd och pasta jämfört med om jag inte gör det. Mina magbesvär blir sämre direkt. Och tvärtom.
(null)
 Idag saknar jag mitt mörka hår!!! Ytliga ting, jag vet... Men jag är inte säker på att det är 100 % jag att vara persikofärgad... Jag är lite ambivalent, vissa dagar tycker jag att det är fint och andra att jag ser glåmig och risig ut med min nya hårfärg. Vi får se till hösten, jag kanske går tillbaka till min urspungliga plan då :-)
(null)
Dagens visdomsord som mötte mig på telefonen imorse. Att bli äldre betyder kort och gott att du fortfarande lever och har möjligheten att ta vara på ditt liv. Vilken fantastisk ynnest det är, att få bli gammal. Hur många hade inte gjort vad som helst för att få ett extra år???
 
Och när vi ändå är inne på det här med åldrande... Det som kan upplevas som störande rynkor är ju egentligen ringar på ditt eget årsträd. Att vara årsrik. Det borde inte vara något att känna stress över, utan enbart tacksamhet ♥ Fast det är lättare att se andras vackra rynkor än sina egna...
 
Jag har verkligen inga problem med att människor gör vad de själva anser är rätt och bäst, för sitt utseendes skull. Men ändå är det lite sorgligt när det tycks finnas en uppfattning i samhället att män åldras till det bättre, och kvinnor till det sämre. Det blir tydligt tycker jag när vi tittar på "The Morning Show" just nu, hur kvinnor i Hollywood opererar om sig medan männen tycks bli mer creddiga ju fler rynkor de får...
 
Härliga torsdag. Ridning på schemat i eftermiddag och tjejerna sover här inatt, de kommer en dag för tidigt. Det är för att jag och Jocke ska åka till Göteborg nästa torsdag, för mammas urnsättning. Jag vill gärna vara med även om det är en liten cermoni som går fort. Det är ändå en stor sak, att få vara vid mammas gravplats den stunden. Och få lägga en vacker blomma vid det ställe där hon nu ska få vila, för alltid.
 
Så speciellt det var när hon begravdes den 13 mars. Det som nu känns "normalt", kändes då väldigt avvikande och otryggt. Då, i mitten på mars, gapade hyllorna tomma i mataffärerna och på apoteken. Dödstalen ökade och ökade i södra Europa och allting kändes näst intill apokalyptiskt.
 
Idag känns det helt klart mer hoppfullt än det gjorde där och då, i mitten på mars. En dag i Göteborg då solen tittade fram precis när mammas begravning började. Det var en väldigt vacker stund ♥ Trots att vi inte fick krama varandra och höll avstånd. Livet... Jag tror meningen med alltihopa är att försöka vara nöjd. Inte rusa efter mer hela tiden, efter framtiden. Ta vara på dagen och att göra det bästa av den. Det är gott så.
 
Ha en härlig torsdag nu, stor kram!