Citronpanerad kyckling

(null)
Just nu kör vi matkassar från Hello Fresh och är väldigt nöjda med maten så här långt. Vi har valt den variant som heter "familj" och det jag gillar är att det inte är klassisk "barnmat" utan lite annorlunda rätter som jag sannolikt inte själv kommit på att laga på exakt samma sätt. Det är små detaljer som är kul så som rivet äpple i hamburgersmeten eller en romanescosås till den panerade kycklingen. Igår blev det just det, citronpanerad kyckling med sötpotatisklyftor och romanescosås. En höjdare! Alla sex skrapade rent skålar och fat. Inte en smula blev kvar!
(null)
Jag gillar recepten också, de känns lite lyxiga på fint papper och med en väldigt pedagogisk beskrivning på baksidan.
(null)
Sötpotatisklyftor är ju så gott och enkelt. Skalet får vara kvar och det räcker med olivolja, salt och peppar på. Jag gillar när de blir knapriga och låter de gärna stå lite extra länge i ugnen, de får absolut inte vara för mosiga. Därför blir det så bra att ha skalet kvar.
(null)
 Att panera kycklingen i panko blandat med citronzest var en höjdare!
(null)
 Hej du lilla kyckling 😋
(null)
Och så här blev det färdiga resultatet. En ny favoriträtt måste jag nog säga. Lite fix men det är ganska skönt att stå och laga mat i lugn och ro just på söndagar tycker jag.
 
4 portioner
2 stora sötpotatisar
2 st paprikor
1 citron
1 liten gurka
1 påse salladsmix
600 gram kycklingbröstfilé
2 ägg
50 gram panko ströbröd
40 gram solrosfrön
2 msk olivolja (till såsen)
salt & peppar

Börja med att skära sötpotatis i 1 cm tjocka klyftor. Placera dem jämnt över en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja samt krydda med salt och peppar. Tillaga i ugnen i 25-30 min. Fortsätt med att halvera och kärna ur paprikorna. Placera halvorna på ytterligare en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja, baka i ugnen cirka 15 min. 

Finriv 2 tsk citronzest (tvätta citronen noga först). Skär gurka i halvmånar. Blanda gurka och salladsmix i en skål. Smaksätt med citronjuice, en skvätt olivolja, en nypa salt och peppar. 

Lägg kycklingfiléer mellan två bakplåtspapper (eller vik ett på mitten) och banka dem med t.ex. händerna tills de har fått en jämn tjocklek, ca 1 cm. Ta fram två djupa tallrikar och vispa ägg i den ena. Blanda panko, citronzest samt en nypa salt och peppar i den andra. Vänd filéerna först i ägg och sedan i pankomixen. Ställ åt sidan på en tallrik. 

Rosta solrosfrön ett par minuter i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Sätt åt sidan. 

Hetta upp stekpannan på medelvärme. Stek kycklingfiléer i smör och/eller olivolja tills ytan är gyllenbrun, ca 4-5 min per sida. För över till en tallrik med hushållspapper. 

Medan kycklingen steks blandar du paprikahalvorna, solrosfröna, 2 msk olivolja och en nypa salt i en mixer tills du har en jämn sås. Smaka av med eventuellt lite extra salt, peppar och olja.

Skär den citronpanerade kycklingen i tunna skivor och servera med potatisklyftor, sallad och romanescosåsen.

Supergott 💜

Taggar: #hellofresh, #matkasse, #middagstips;

Jättegod limpa under 60 minuter

(null)
Godmorgon! Någon mer där ute som blir allt mer (ofriviliigt) morgonpigg med åren? Det har sina fördelar under förutsättning att man kommer i säng absolut senast 22.00 vilket inte alltid är det enklaste. Men om vi fokuserar på fördelarna så är en av dem möjligheten att gå upp i ottan och baka bröd att avjuta framför TV4 tillsammans med thé och kanske något trevligt sällskap. För er som känner er manade, kolla in recpetet här nedan som jag måste få ge mig själv lite extra cred för. Tadaa, vilken cliffhanger va??? Om du vill veta varför, läs vidare 😊
(null)
Ett annat tips innan fokus går tillbaka till det riktigt goda bröd jag bakade igår morse är den här värmehållaren (eller vad den nu heter) som vi köpte på Yasuragi i vintras. Jag hade letat i flera år, överallt, utan att hitta någon jag tyckte var fin. Ja, knappt utan att hitta några alls. Så jag hade nästan gett upp hoppet när vi hittade den här i presentbutiken hos Yasuragi, det var lycka vill jag säga. Det första jag gör varje morgon är att brygga en kanna thé, alltid Earl Grey från Johan & Nyström som är det godaste thé jag smakat, och sedan håller det sig hett och härligt så länge värmeljuset brinner. Bästa, bästa!
(null)
Tillbaka till brödet då. När det gäller matlagning skulle jag vilja säga att min styrka i köket är att trolla fram (oftast) goda rätter av det som finns i gömmorna. Då flödar kreativiteten och det går alltid att skapa något kul och nytt. Men när det gäller att baka är jag rigid som en gammal nucka. Följer recepten minutiöst, har ingen känsla för att slänga i lite av ditt och datt för att trolla fram ett helt nytt bröd. Men igår när andan föll på insåg jag att inget av recepten jag googlade fram helt stämde överens men skafferiets innehåll. Och eftersom jag var så sugen på att baka bröd fick jag justera lite här och lite där. Och - trumvirvel - resultatet blev...
(null)
Grymt!!! Alltså riktigt, riktigt gott. Knaprig, rejäl yta och saftigt på insidan. Och ganska nyttigt, i alla fall tills dess att smöret, osten och sylten åkte fram 😋
 
(null)
Så contentan av det hela är min uppmaning till dig att testa det här brödet. Snabbt, gott och relativt hälsosamt. Låter väl underbart? Och med mycket smör, stark ost och marmelad så blev det en liten stund av äkta lycka 💜
 
En avlång limpa:
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
3,5 dl dinkelmjöl fullkorn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 stor banan, mosad (välj en mogen)
2-3 tsk rårörssocker
500 g turkisk yoghurt (1 liten burk, ca 4,5 dl)
 
Sätt ugnen på 180 grader (om du har varmluftsugn, annars 200 grader). Blanda ihop alla torra ingredienser. Mosa ihop bananen väl med socker på en liten tallrik. Vänd ner i den torra blandningen. Häll i yoghurten och blanda ihop. Detta kan bli en något trög process pga. att yoghuren är såpass tjock i konsistensen så var inte rädd för att använda händerna på slutet eller köra en kort sväng i en köksmaskin om du har en sådan. Vänd mer smeten i en brödform som du smörjt lätt med olivolja. Jag har två brödformar i lite olika storlekar och valde den som är mer långsmal, det kändes som ett bra val.
 
Jag valde att sätta in brödet på nedersta falsen i (varmlufts)ugnen i ganska exakt 45 minuter och då blev resultatet perfekt. Men i det utsprungliga receptet var tidsanvisningen mer omfattande (40-55 minuter så ha lite koll).
 
Ta ut brödet, vänd gärna ut på en skärbräda och låt svalna en liten stund. Skär upp, på med diverse godsaker och njut av din frukost. "Carpe diem" passar väl fint i sammanhanget 😇

Magasinet i Vaxholm

(null)
I år var första gången någonsin som jag inte hade barnen på påsk, trots att jag haft de varannan vecka sedan 2014. Det har blivit så att vi haft möjligheten att vara i fjällen eller på Västkusten de senaste åren över påsken. I år blev det av förklarliga skäl ingen vecka i Tänndalen utan en annan slags påsk 💛 Som bland annat bestod av väldigt många avsnitt av the Crown men också en härlig lunch på Magasinets uteservering på påskafton. Ett glas chablis och en toast Skagen kan aldrig bli fel. Eller i alla fall inte i mina ögon. Jag skulle nog i ärlighetens namn kunna leva på det ett längre tag, ett år eller så.
 
(null)
Att sitta på en uteservering i Vaxholm är en favoritsyssla. Vi gör det ofta, det behöver inte vara något fancy. Kanske köpa en cappuccino hos Gateau och slå sig ner på träbänkarna utanför. Känna lugnet. Titta på folk. Är det något gott som kommit ur denna svåra tid så är det väl att det känns som att det infunnit sig ett annat tempo i samhället. Ja, inte överallt naturligtvis. Men i stort. Vi är tvingade till att sakta ner och det tror jag är hälsosamt, både utifrån ett micro- och ett macroperspektiv i världen.
 
(null)
Jag blir nästan lite nostaligisk nu när jag tittar på bilderna, haha. Så jäkla skönt att bara chilla! Varför ska man springa runt som en galning när man kan ta det lugnt? Förr om åren när jag var ledig skulle det fixas till förbannelse och sedan var jag som ett ursketet plommon när ledigheten var slut. Varför?
 
(null)
Nä, mer som tjuren Ferdinand tror jag på att vara. Gå lite långsammare, stanna upp lite oftare, betrakta omgivningen. Det finns mycket att se om man öppnar ögonen. Som den här husväggen till exempel. Så fin!
 
(null)
Mysiga Magasinet. Har du vägarna förbi Vaxholm är detta ställe väl värt ett besök. Här finns både restaurang, butik och yogastudio. Allt man kan behöva för att må gott 😍 Ja, och så lite cash också förstås...
 
Jag fattade ett beslut under påskhelgen. De senaste veckorna, ja till och med månaderna snart, har jag lagt (för) mycket tid på att följa nyheterna. Läsa alla uppdateringar, följa de dagliga konferenserna, titta på alla nyhetssändningar på TV, läsa nyheter innan jag somnar och det första jag gör när jag vaknar.
 
De senaste dagarna har jag känt att jag orkar inte längre. Jag fixar inte att trycka huvudet fullt med allt det som pågår i världen. Jag behöver hitta en ventil. Så jag har börjat läsa bloggar igen, några få gamla godingar som jag följt till och från i många år. En handfull, det får räcka. Inget tvång eller så men jag behöver inspiration. Jag behöver feel good. Det behöver nog vi alla, alltid. De bloggar som jag oftast återvänder till är Matplatsen, Ebba von Sydow, 56 kilo och Cecilia Skor. Sedan finns det andra fina bloggar jag kikar på då och då men dessa är dem jag finner mest inspiration hos, på lite olika sätt. Har du någon favoritblogg? Tipsa gärna!
 
Igår blev jag hängig och det håller i sig idag också. Snuvig, ont i halsen och tung i huvudet. Vad gör man då??? Jo, man låter sin make höll jag på att skriva, jag menar sambo, laga en god middag och sedan bänkar man sig framför Netflix. Inte en endaste minut av nyheterna ikväll, kanske möjligen bara lite, lite Aktuellt. Suck.
 
Zebran är ett randigt djur... Eller???
 
💜💚💜