Sommar i Vaxholm 2020

(null)
Godmorgon solen, godmorgon bloggen! Vi skulle ju ha varit i Spanien just nu men på något sätt känns det nästan som att vi är där... Det kan ha något litet att göra med känslan att vakna till 20 grader och lägga sig vid midnatt till 20 grader 🙂 Alltså, huuuuur underbart är det inte att ha det varmt och gött, dag efter dag?
(null)
Jag har semester den här veckan (jobbar nästa) och vad gör vi om dagarna då? Jo, typ samma saker hela tiden... Åker båt. Badar. Solar. Äter. Åker båt. Några magmuskler bygger vi inte men däremot ett fett lager med D-vitamin inför vintern 🤗
(null)
 En bild från midsommarafton, då var vi inte själva i Stockholms skärgård... Men så mysigt att börja dagen med en tur i båten, frukost och några dopp i plurret. Ja, inte för min del. Men jag tog ändå premiärdoppet på midsommardagen och det tycker jag inte är ett dåligt betyg för en badkruka 🙂 Och nu en dryg vecka senare är det ju magiskt i havet, säkert uppemot 21-22 grader på sina ställen.
(null)
Barnen är så söta när de slocknar i båten! Vilket de små gör varje dag, antingen den ena eller den andra. De varvar rätt så bra faktiskt! Det enda man ser är en stor orange flytväst och en kalufs som sticker upp, gulligt värre 😍
(null)
Mat, massor med mat. Mat är lycka, mat är gemenskap, mat är livet ♥ Vår midsommarbuffé här hemma gick inte av för hackor, vi hade beställt det mesta från Melanders och kompletterade med lite egna tillbehör. Det mesta var riktigt bra förutom räkorna för 700 kr kilot som INTE var dagsfärska, inte ens från gårdagens fångst. Ska ha man så högt sjuka priser måste man leverera också, det borde vara en självklarhet.
(null)
Sillarna däremot var grymma, verkligen värda sitt pris. Jag älskar sill med potatis och tillbehör, skulle kunna äta det varje dag hela sommaren 😛 Och jordgubbar efteråt förstås. Det gäller att passa på nu, på midsommarafton betalade vi 100 kr asken men nu är de nere på under halva priset. Känns plötsligt billigt, haha.
(null)
 Mina fina tjejer, så stora nu ♥  Tänk att jag bloggat sedan 2006, då var de inte ens påtänkta. Och nu är Irma tonåring om ett år. Galet, alltså!
(null)
 Sommarens bästa tårta, en klassiker med maräng, grädde och färska bär ♥
(null)
Mmmmm...
 
Tyvärr hinner jag inte skriva mer än så här denna torsdagsmorgon för vi ska handla till matsäcken, idag åker vi ut till Gällnö. Den här veckan har vi hunnit med Finnhamn och Sandön också, får bli egna inlägg när det är lite mindre varmt och underbart ute 😌
 
Vi hörs snart igen, ha fantastiska dagar i värmen & stor kram!

Skjut inte upp dina drömmar ♥

(null)
Jag väntade nästan 15 år med att ta upp ridningen efter det att jag flyttade från Göteborg till Stockholm 2005. Nu i efterhand fattar jag inte varför men väljer att tro att allt har en mening.
 
Jag hade egen häst på gymnasiet som jag tävlade med i hoppning. I början på 1995 skadades jag dock svårt i samband med en tävling och när jag vaknade upp på sjukhuset kom beskedet: Du kommer inte kunna rida igen, i alla fall inte de närmaste åren. Jag fick aldrig mer sitta upp på min älskade häst, Betty Boop. Dagen när hästtransporten rullade iväg med henne då hon blivit såld är ett minne som länge brände i hjärtat... Det var några svåra år som följde. Jag tappade bort mig själv, min identitet, mina drömmar.
 
Efter några år hyrde jag en häst 1-2 gånger i veckan och det var härligt. Men stallet låg jättelångt bort från där jag då bodde så det var ett projekt på flera timmar att åka dit ToR. Det kändes alltför stökigt och när jag flyttade till Stockholm blev det inte av att jag tog upp ridningen igen. Och sedan kom barnen, flyttar, nya jobb, skilsmässa, nya relationer, livet. Min längtan efter att rida och vara i stallet trängdes bort. I nästan 15 år.
 
När jag föreläser om stress pratar jag ofta om att många av oss är som en vuxenversion av Alfons Åberg. Det finns en bok där han "ska bara" leka med gröten, pyssla på rummet, fixa och dona INNAN han kan gå till dagis med sin alltmer frustrerade pappa 🙂 Och jag har min egen erfarenhet på det temat. Det var mycket "jag ska bara" och vips så hade 15 år passerat...
(null)
Tjejerna pratade om sin längtan efter att börja rida men det är en svår sport att satsta på när inte båda föräldrar vill. Jag ställde oss ändå i kö förra våren för att få en uppfattning om hur långa väntetider det är, jag trodde att det kunde vara flera års kö till ridskolan. Men vi fick plats, alla tre!
 
Och vi började rida förra hösten, vi hittade en modell som funkar där jag sköter allt. Första gången jag satt upp och red mitt första pass i paddocken var speciell. Det var som att en del av mig kopplades på igen. En del som aldrig riktigt försvunnit. Som att allt på något sätt fanns kvar, minnen och muskelminnen och kunskaper. Det var en väldigt häftig känsla, att mellan 26 och 41 hade jag knappt suttit på en häst. Och ändå var det som att jag aldrig suttit av...
(null)
Jag tror att den största framgångsfaktorn och nyckeln till att jag lever min dröm igen (i liten skala i alla fall, klart jag drömmer om en egen häst) är att vi hittat ett helt fantastiskt ställe att rida på. Bogesunds gård & ridskola som ligger alldeles i närheten av Vaxholm är precis ett sådant ställe som jag drömt om.
 
Först och främst har de en filosofi som långt ifrån alla ridskolor har. Hästarna går inte fler än två pass per dag, kommer ut i riktiga hagar dagligen, är väldigt välskötta och fina att rida. Det är ganska små grupper och jättebra tränare. Familjen som driver gården är engagerad, varm och otroligt jordnära. Det är aldrig "rullande band" utan innan min lektion har jag gott om tid att pyssla med min häst, och även efteråt. Det är så nära att ha en egen häst man kan komma, genom att rida på ridskola 😊
(null)
Finaste Vidar, världens snällaste i boxen. Som en stor nallebjörn. I stallet finns inga tankar på mobilen, sociala medier, jobbet, coronavirus, livet utanför. Så fort jag sätter min fot i stallet så är det bara nuet som räknas. Älskar den känslan!
 
Godmorgon, söndagen den 14 juni!
Åhhhhhh, jag vill bevara varenda sekund av dessa sommardagar i en liten ask och plocka fram vid behov. Den här våren har ju försatt många av oss i ett lugnare tempo. Borta är flängiga turer till köpcentrum och miljoner timmar pendling till jobbet. Borta är att gå och handla i tid och otid, trängsel och stress. Borta är (över)fulla kalendrar och för lite tid för återhämtning, även på helgen. Borta är en sommar där det ska hinnas med massor av aktiviteter.
 
Istället. En sommar hemma, utomhus. Hemester. Lugn, vila, möjligheten att få en paus. Det känns långt borta att boka resor, planera för konserter, fester. Och det känns helt ok. För vi bor ju ändå i världens vackraste land ♥ Varenda person jag pratat med ger uttryck för att det ska bli ganska skönt ändå att lufsa runt här hemma en hel sommar. Vad känner du?
 
Nu ska jag göra kaffe, sätta mig i solen på altanen och bara lyssna på måsarna som verkar ovanligt (morgon)pigga 🙂 Och kontentan av detta inlägg är en påminnelse till mig själv och till dig; skjut inte upp dina drömmar. De kanske inte alls handlar om "reach the stars" och ligger 10 år fram i tiden utan handlar om att komma in igenom en stalldörr igen. Lukta på en varm häst, kratsa hovar, trava runt i en manege, mocka lite skit.
 
Min mamma väntade hela sitt liv med att använda sina bästa kristallglas. När hon fick Alzheimers hade hon inte längre någon glädje av dem. Nu står de i mitt kök och ibland dricker jag mjölk ur ett, bara för att. Bara för att jag kan, för att jag lever. Så skjut inte upp dina drömmar och önskningar. Det finns alltid en väg framåt.
 
KRAMAR

Sommarlov & Håkan Hellström

(null)
Idag skullle vi alla sex ha åkte till Altea i Spanien i över två veckor för att fira att mina svärföräldrar fyllt/fyller 70 år ♥ Totalt var vi 13 personer som skulle åka, hela Jockes familj, och det hade vi sett fram emot i nästan ett år. Nu är ju inte den här besvikelsen originell på något sätt, det är många som haft alla möjliga slags drömmar framför sig i år, giftermål eller andra stora firanden, som skjuts på framtiden. Men jag kan ändå få tycka att vissa dagar kan man få säga "jävla skit(coronavirus)!".
 
Jag läste igår på Håkan Hellströms instagram: "Ahhhgghhh! Ikväll skulle vi ju ha spelat... Och i det här otroliga vädret. Jaja. Fasen. Ett år till bara. Pust, pust, kämpa, kämpa, mot ljus alla. Luv."
 
Alltså, fy fan vad hårt det måste kännas. Ett fullsatt Ullevi (som sålde slut lika snabbt som nyinkommen DAX handsprit hos Apotea), strålande sol och värme, så mycket kärlek ♥ Stackars Håkan 🙂 Men jag tar till mig av hans rader. "Kämpa, kämpa, mot ljus alla." Exakt så är det ju, vi kämpar alla mot ljuset.
 
Och egentligen är det inte så svårt att njuta just nu, att vakna till sol och somna till sol, att vakna till ljus och somna till ljus. När jag gick upp 07.00 denna lördagsmorgon var det redan båtar och vattenskotrar ute på havet som var på väg att fånga dagen.
 
Och sommarlovet har börjat, bara en sådan sak! Vi kan väl alla minnas känslan när man var liten och heeeela sommarlovet låg framför ens fötter. Den frihetskänslan, nästan en oändlig tid av lediga dagar med sand mellan tårna och en glasspinne i handen. Eller, så BORDE det i alla fall få vara och få kännas för varenda jäkla unge på det här jordklotet 💕
(null)
När jag sitter här vid matbordet och tittar ut över vattnet är det lätt att bli lite filosofisk. Vi är så små, små obetydliga egentligen. I förhållande till så mycket annat. Havet, bergen, himlen, solen. Var och en av oss är knappt märkbar i större perspektiv. Men tillsammans är vi kapabla till så sjukt mycket, det har verkligen de senaste åren visat. Världsomfattande rörelser så som MeToo och Black Lives Matters. Och också förmågan att bekämpa detta virus. Eller att bekämpa terrorism i världen. Tillsammans kan vi göra så otroligt mycket gott, och alla betyder något i den kampen.
 
Jag kom precis att tänka på några textrader från en låt med Chainsmokers. Paris. Jag lyssnade mycket på den låten en period och jag tycker om texten som har en melankolisk ådra. Den går säkert att tyda på olika sätt men jag uppfattar den som en metafor för att lyckas (över)leva i en ibland galen värld men också om att finna en (egen) plats där allt känns ok. En plats som är värd att kämpa för. Jag tycker den passar bra för att avrunda det här inlägget. Vi faller tillsammans. Och vi reser oss tillsammans ♥
 
If we go down then we go down together
They'll say you could do anything
They'll say that I was clever
If we go down then we go down together
We'll get away with everything
Let's show them we are better
Let's show them we are better
Let's show them we are better
 
♥♥♥