Livet är nu!

Lördag utan barn betyder numera pluggdag. Jocke är återigen på slalomläger hela helgen så jag har inga ursäkter till att sätta mig med alla uppgifter och böcker som ska gås igenom inför nästa tillfälle. Det är onekligen tur att utbildningen till stress- och avspänningspedagog intresserar mig så mycket för det finns ju en hel del andra saker en lördag kan erbjuda som framstår som angenäma alternativ till att plugga ;-) Men en paus för att skriva några rader här på bloggen kan väl vara på sin plats, eller hur?
 
De senaste veckorna har jag lyssnat på två inspirerande ljudböcker. Jag funderat mycket över deras innebörd, kontraster och likheter, samt även reflekterat över min egen livssituation. Jag skrattar lite för mig själv och undrar om dessa böcker (eller författare) någonsin har nämnts i samma blogginlägg tidigare? Den ena boken är nämligen Lev livet fullt ut av Eckhart Tolle och den andra är Sälj! av Fredrik Eklund. När jag nu googlade deras namn samtidigt fick jag vatten på min kvarn, de verkar inte ha förekommit i samma kontext tidigare så detta är alltså premiären, tjohooo :-) 
 
"Lev livet fullt ut" skrevs för 20 år sedan men budskapet är kanske mer levande än någonsin... Efter att ha varit djupt deprimerad under många år fick Eckhart Tolle en livsavgörande, inre upplevelse vid 29 års ålder. Därefter har han vigt sitt liv åt att få människor att släppa på intellektets makt och istället hitta det sanna "varandet". När våra ständigt pågående inre dialoger inte för lika mycket väsen som tidigare kan den djupa friden inom oss få möjlighet att ta mer plats i våra liv.
 
Gång efter annan återkommer Tolle till egot. Hur det präglar vårt kollektiva medvetande, gör oss fångna i våra tankar och hindrar oss från kontakt med vårt verkliga jag. Han säger att mänskligheten behöver ett andligt uppvaknande till nuets, livets och varandets medvetenhet. Han tror vidare att mänskligheten befinner sig i ett paradigmskifte med en fot i egots domäner och den andra i den sanna närvarons. En otroligt spännande bok men den behöver onekligen konsumeras bit för bit, tuggas långsamt och reflekteras över löpande.
 
Den andra boken är till synes något helt annat. "Sälj!" av Fredrik Eklund, New Yorks stjärnmäklare nummer ett och ett fenomen på sociala medier, är ju en uppmaning till att sälja sig i varje sekund och göra allt man kan för att nå hela vägen upp till stjärnorna, helst i en oklanderlig outfit och med en proteinmaxad smoothie i handen :-)
 Vad har då dessa två karlar gemensamt egentligen, Eckhart Tolle och Fredrik Eklund? Är inte den sistnämndes bok en allt igenom stjärnklar hyllning till egot, ju större desto bättre? Och vill inte Eckhart Tolle få oss att försöka tysta vårt ego, minimera dess onda krafter? Den gemensamma nämnaren stavas med två bokstäver. N.U. Den enda stund vi har är NU. Den enda stund vi kan skapa något av är NU. Den enda möjlighet vi har att påvkera vårt liv är NU. Det finns inget annat, inget före och inget efter. Det finns bara ett NU. 

Här är ett utdrag från en intervju med Eckhart Tolle i SvD som jag tycker är läsvärt:                 

Och då har vi kommit till Eckhart Tolles botemedel: Att vi måste avidentifiera oss från våra egna tankar och lära oss leva precis just här och precis just nu. För livet är nu – aldrig i nästa ögonblick, aldrig någon gång senare. Ändå är vi så sällan helt och fullt hemma i nuet. För att nå dit måste vi skilja oss från tänkandets villkor, menar Eckhart Tolle.

– Du vet precis i vilka ögonblick du känner dig sant levande – det är i nuet. Som ute i naturen när det plötsligt infinner sig en intensiv glädje. Eller när du känner kärleken mellan dig och din partner. Eller i mötet med en främling. I dessa ögonblick av närvaro och livskänsla spelar vår mentala förmåga ingen roll.

Hur gör man? Jo, säger Eckhart Tolle, man behöver se sig själv utifrån och säga: Här är jag, och jag kan notera tankarna som går genom mitt huvud. Sedan kan man behöva öva sig i att vara stilla.

– Om du ser vilket förhållande du har till nuet kan du också se vilken relation du har till livet. För det närvarande ögonblicket är ju livet, påminner Eckhart Tolle. Det finns inget annat, aldrig någonsin.

För egen del så är det detta mönster som spökar i mitt liv, till och från. Massor med tankar i nuet kring dåtid och framtid som kan få mig att tappa fokus på det verkligt viktiga. Jag är ödmjuk inför att detta är ett livslångt projekt, att välja att fokusera på just denna stund. Jag kämpar på, ibland är det enkelt och ibland är det svårt. Det allra, allra viktigaste är nog att påminna sig om att säga TACK så ofta som möjligt, tack till livet och tack för att just jag får finnas till just NU.

När var du till 100 % i nuet senast? Och när sade du tack till livet? ♥♥♥