Kalasgoda kanelbullar

Att baka kanelbullar är en trevlig sysselsättning på semestern, eftersom fika är ett dagligt (obligatoriskt) inslag i vår familj samt att hembakat ALLTID är godast så är det inget att diskutera att det behövs sättas en deg då och då ;-) Hemligheten med goda bullar är att inte snåla på smöret och fyllningen, det är nämligen skillnaden mellan saftiga och fylliga bulllar samt torra och lite trista dito! Så smöret är A och O, i övrigt är det bara att följa receptet på baksidan av mjölpåsen:

Det här behöver du (till ca 40 bullar)
150 gr smör/margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
850 gr (ca 14 dl) vetemjöl

Till fyllningen behövs 100 gr rumsvarmt smör/margarin, 1 dl socker och 2 msk kanel (snåla som sagt inte, hellre för mycket än för lite...)

1 ägg till pensling
Hackad mandel eller pärlsocker att strössla över

Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C). Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet luftigt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakning. Arbeta degen kraftigt i 5 min med maskin (10 min för hand). Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 min. Knåda degen smidigt på mjölat bakbord, dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka och bre på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela varje rulle i ca 10 bitar. Lägg dem med snittytan upp i bakformar. Jäs i ca 40 min (Sätt på ugnen till 250 C under tiden det jäser). Pensla bullarna med ägg, strössla på nötter eller socker. Sätt in i ugnen i 5-8 minuter.

Njut en eller flera tillsammans med kall mjölk, jordgubbsaft eller en latte :-)

Som en dröm!

Här kommer några inspirerande bilder från syrrans hus på kusten, visst kunde de vara direkt hämtade från ett inredningsmagasin? Jag har nog aldrig satt foten i ett mer rofyllt sovrum, svårt att göra rummet full rättvisa genom kameralinsen men ni förstår nog vad jag menar :-)
Sängen är från IKEA och tapeten från Sandberg (samma som vi har valt till vårt sovrum men i en annan nyans), sängkläderna är från Lexington.
Stolen kommer från Artwood och återkommer på flera ställen i huset, smart när man har många gäster för då får man en enhetlig stil vid matbordet!
Sängkläderna är Så fina!!!

Godkväll på er fina!
Efter en trevlig, spontan kväll bland goda grannar och barn är vi nu hemma igen och jag har precis satt i mig en hel rulle med Marabou Schweizernöt (en klassiker som alltid är lika god) samt några bitar Toblerone, det blir inget miss fitness för mig i år heller med andra ord ;-)

Dagarna går läskigt fort, någon som håller med mig??? Vet knappt vad jag gjort idag mer än att laga mat, vara med tjejerna och plockat lite här hemma... Insåg att det bara är tre veckor tills Irma skall skolas in på sitt nya dagis men sedan kom jag på att vi fortfarande är i juli månad och nu är det så mycket högsommar som det kan bli, ingen anledning att gå händelserna i förväg med andra ord!

I morgon sticker vi till Hammarby Sjöstad då lägenheten skall överlåtas till nya ägarna, vi har ju suttit med dubbla boenden sedan i maj och det skall bli VÄLDIGT skönt att kunna lösa en del av lånen imorgon och få en mer normal lånesituation, kommer ju plötsligt kännas som vi är nästan skuldfria :-)

Nu skall jag strax lägga mig med nya Family Living och läsa en stund, imorgon får vi gå upp ganska tidigt så det verkar ju vettigt att inte bli allt för senlivad ikväll... Jag (och maken) har rätt så svårt att gå och lägga oss före tolv, här i området är det nedsläckt hos nästan alla redan vid tiosnåret så vi framstår väl som riktiga värstingar! När går ni och lägger er om kvällarna?

Kramar & sov gott ♥♥♥

Tillbaka i Vallentuna

Vi har haft det så bra på Västkusten de sista två veckorna, även om vädret till och från varit ganska ruggigt (framförallt på förmiddagarna, efter hand brukar det nästan alltid spricka upp där ute) så har det varit precis som vi önskat med familjetid och mycket roligt på agendan!
Irma älskar att bada och pyssla på stranden så en hel del tid har vi tillbringat på "Bräckas", sandstranden i Rågårdsvik där jag förövrigt tillbringat alla mina barndomssomrar mellan 0-16 år (sedan började Göteborg locka mer så då blev det mindre tid på kusten och mer i stan...)!
En av favoritlekarna har varit att göra köttbullar av lera och sand som sedan gräddas i ugnen innan vi andra glatt smaskade i oss dessa delikatesser ;-)
Pappa och Irma traskar ut i böljorna blå ♥
Förr i tiden fanns det flera hopptorn och en trampolin längst ut på bryggan och där hoppade vi upp och ner timme efter timme med näsan mot Ellös (en bilfärja gick mellan Rågårdsvik och Ellös fram tills för drygt 15 år sedan och då var det lite mer ruljans i "Viga" med en matbutik som drevs av en av samhällets bofasta familjer, numera finns det endast en kiosk där jag vill lova att syrrans ungar som är lite större är stammisar precis som jag och bästisen Louise var en gång i tiden...).
Älskade, fina Rågårdsvik som jag hoppas se snart igen men troligtvis blir det först till nästa påsk vi styr kosan mot kusten igen!

Det blev visst några dagar utan bloggen nu på slutet, de sista dagarna på förra veckan gick den lediga tiden mest åt till att läsa på text-TV och på olika nyhetssajter men nu känner jag att den människa som jag inte ens vill bemöda mig med att nämna vid namn inte skall få ta mer av min tid i anspråk! Jag hoppas bara att han någon gång tappar sin pansarsköld av hat och distans och inser vad han gjort mot så många oskyldiga människor och sedan får sitta resten av sitt liv med en obeskrivlig ångest som enda sällskap...

I söndags fyllde vår stora tjej Irma hela 3 år och det firade vi med att åka till Borås djurpark där vi mötte upp moster Jessica med familj, några mysiga timmar med picknick och bus bland alla djuren följdes av middag och mera bus (Irma och hennes kusin Emma är jämngamla och är så himla söta ihop) på deras fina landställe i Ulricehamn där vi även tillbringade hela måndagen. Så vi var hemma igen först sent igår natt och tisdagen tillbringades här hemma och sedan med farmor, Göran och farbror Rasmus som kom hit under eftermiddagen. Idag fyller jag 33 år (hua, nu är man nästan medelålders...) och vad dagen bjuder på vet jag inte riktigt ännu men jag tror att den kommer att innehålla en del praktiska saker som måste fixas med så det blir nog lite gott och blandat idag!

Nu när vi är hemkomna igen är det dags att börja fixa lite med huset, vardagsrummet skall möbleras och sedan vill vi få ordning i garaget och gäststugan. Nästa vecka kommer Cisse och hennes minsta dotter på besök i några dagar och det har jag sett fram emot ända sedan vi flyttade in, då kommer vi att åka runt till olika butiker och bläddra i massor med inredningstidningar för att få inspiration och idéer och sedan skall vi pyssla här hemma för allt vad tygen håller  :-)

Nu skall jag äta min favoritfrukost bestående av naturell (fet) yoghurt med Paulúns fullkornsdinkelflingor med kanel, osaltade cashewnötter samt torkade tranbär. Hoppas att ni får en skön onsdag den 27 juli, stor kram till er!!!