Moules marinière hör verkligen sommaren till tycker jag, även om det i och för sig funkar alla dagar på året 😀 Det var ganska sent i livet som jag lärde mig att tycka om musslor, jag tycker ostron är uräckligt och skulle aldrig, aldrig komma på tanken att äta en snigel. Och för stora musslor tycker jag är lite läskigt men just moules marinière är ju typ det godaste man kan äta. Håller du med?
Varje sommar när vi är i Rågårdsvik på Skaftö blir det ett besök hos Pelles Rökeri för att äta just musslor. Utsikten där är magisk, kanske en av de finaste i hela världen? Den här bilden är tagen juni 2020 och då var det riktigt bra...
...men förra sommaren var musslorna tyvärr en riktig besvikelse. Det var fullt med sandkorn/grus i musslorna och hälften av skalen var tomma. Ägaren menade på att det var jättebra musslor och då kan det följa med en del grus för att de är av så hög kvalitet... Vi hade kanske räknat med en annan respons när jag återkopplade att musslorna tyvärr inte var bra den här gången och alldeles för få. Funderar ändå på om vi ska ge Pelles rökeri en ny chans i år, det är ju som sagt tradition och jag älskar traditioner 💖
När vi är i Göteborg väljer vi ofta musslor när det finns på menyn, de här åt vi i höstas hos den franska bistron Ma Cusine (nära Domkyrkan). De var verkligen jättegoda och stället var supertrevligt. Minns att vi rullade därifrån då vi dessutom delade på ett helt kalvlägg vilket verkar vara deras paradrätt på menyn. Väl värt ett besök!
Varje år blir det också minst ett besök hos Melanders, jag har alltid fått jättebra musslor där. Generöst tilltaget och god sås vilket såklart en högst viktig komponent. Det enda som gör mig lite deprimerad med den här bilden från sommaren 2020 är att jag den senaste tiden fått väldigt mycket tunnare hår (är det åldern?) som dessutom vägrar växa. Jag klippte av det mesta (nåja, kanske en viss överdrift...) förra sommaren och därefter känns det som att det inte växer alls och att det bara blir tunnare och tunnare. Någon som är 40+ som känner igen sig? Nu kanske man förvisso inte ska prata hår och mat på samma gång 😅
Senast jag åt musslor var nu i helgen då jag och Jocke premiärbesökte Kobben för säsongen. Med handen på hjärtat är det ganska svårt att äta riktigt gott i Vaxholm, det är generellt sett dyrt och på vissa ställen i linje med finkrogar inne i Stockholm. Om man jämför med t.ex. Brasserie Astoria där jag var nyligen är det grymt stor skillnad på smakupplevelser för nästan samma peng. Men Kobben (som endast har öppet under sommaren) är verkligen värt ett besök. Trevlig och proffsig personal och musslorna var jättegoda. De finns bara som förätt så vi beställde till pommes frites och bad om att de ska lägga till musslor som en huvudrätt också 😋
Gällande moules marinière och moules frites finns ju såklart Belgobaren som serverar massor av olika slags musslor på menyn, ett tips för musselälskaren. Trevligt att gå dit för en lunch också, moules frites finns alltid på lunchmenyn. Bistro Rigoletto på Kungsgatan är också trevligt, där är det dessutom mysigt att sitta ute och titta på alla människor som passerar medan man mumsar i sig musslor och snabba kolhydrater 😛
Vill man hellre stanna hemma och styra till 100 % över tillagning och smaker kommer här ett bra grundrecept på moule marinière. Det här receptet innehåller inte grädde men vill man ha det kan den hällas i innan man kokar ihop spadet. Och glöm inte att införskaffa en riktigt härligt frasig och helst nybakad baguette också.
Lämna gärna en kommentar med tips på vart man (i Sverige eller någon annanstans i världen) äter riktigt goda musslor 💕