Myllimäkis bakade tomater

(null)
Vad passar väl bättre än att grilla dessa ljuvliga, ljumma kvällar som nu ligger framför oss (upp emot 30 grader i början på veckan som kommer)? Och vad passar väl bättre än att servera den grillade köttbiten, fiskbiten, ostbiten eller vad det nu kan handla om tillsammans med långbakade tomater? Finns det något godare? Även den mest anspråkslösa, smakösa tomat skapar magi efter fem timmar i ugnen i sällskap av olivolja, färska örter, lite socker samt salt och peppar.
(null)
Igår hade jag ingen färsk timjan hemma men som Cajsa Warg så klokt uttryckte det; man tager vad man haver (fast tydligen sade hon aldrig det utan hon sade "man tager, om man så hafva kan") 🙂
(null)
Men färsk basilika hade jag hemma (om jag ska räkna upp fem livsmedel som ALLTID finns här hemma så är det färsk basilika, tomater, smör, ägg och grädde) och det blev toppen att strö över finhackad basilika medan tomaterna fortfarande var heta. Så det är ett ett tips, strö torkad timjan på tomaterna innan de åker in i ugnen samt finhackad, färsk basilika så fort de tas ut ur den.
 
Så här skriver Myllimäki själv (i kokboken grönsaker - tillbehör - garnityr) om sina bakade tomater med timjan, salt och socker:
 
"Ett bra sätt att ta hand om dina tomater är att halvtorka dem. Semitorkade tomater håller minst en eller två veckor". Används som förstärkning av tomatsmaken i tomatsallader. Tillbehör till allt grillat, väldigt gott att skära i tärningar och ha i såser och som alternativ i rätter med färska tomattärningar."
 
Det här behöver du:
6 tomater
2 tsk strösocker
3 tsk plockad timjan
3 msk olivolija
salt och nymald svartpeppar
 
Så här gör du:
Sätt ungen på 90 grader. Dela tomaterna och lägg på en ugnsäker plåt. Fördela socker, timjan och olivolja över halvorna. Salta och peppar. Baka mitt i ugnen i 4-5 timmar, tills tomaterna börjar bli mörkröda.
 
Ha nu en underbar söndag i solen och till dig som är mamma, har en mamma eller känner en mamma... Ha en magisk mors dag ♥

Kommentera inlägget här :