The last king of Scotland

image90

Jag och J har precis haft filmkväll med pizza, läsk och filmen "The last king of Scotland" (med bl.a. Forrest Whitacker, James McAvoy och Gillian Anderson) som var mycket bra och mycket gripande.

image91

Filmen baseras på verkliga händelser i Uganda på 1970-talet då Idi Amin och hans regim tog över makten. Nicholas Garrigan, en nybakad läkare med drömmar om att få arbeta någon annanstans än i pappans läkarmottagning reser från hemlandet Skottland till Uganda för att arbeta som assisterande läkare på en lantligt belägen läkarmottagning.

Då Idi Amin, som nyligen utsetts till president ,är på besök i byn där han jobbar råkar ut för en smärre bilolycka får presidenten upp ögonen för dr Garrigan och utser honom till hans personliga läkare. Idi Amin utger sig till en början för att vara en karismatisk ledare med visioner och storartade planer för folket i Uganda men visar sig så småningom var en helt annan person, en totalitär tyrannisk ledare.

image92

Filmen är som sagt oerhört gripande och bra och Forrest Whitaker är helt lysande i rollen som Idi Amin. Så det var en välförtjänt Oscar som han kammade hem för sin rolltolkning. Om ni inte har sett filmen ännu (har precis kommit ut på DVD) så kan jag varmt rekommendera den. MYCKET BRA!!!

Samtliga bilder är hämtade från imdb.com

Kommentera inlägget här :