Ugnsgratinerad falukorv


Vilken skön söndag vi har haft! I förmiddags åkte Jimmy och Irma till Andy´s lekland i Sickla och roade sig några timmar medan jag stannade hemma och tvättade (av någon anledning blir det alltid så att jag tvättar flera maskiner varje söndag när man enligt allas våra budord bara skall vila...). Till lunch blev det rester från gårdagens otroligt goda renskavsgryta, måste lägga ut receptet på den också framöver :-) När Irma somnat slängde vi oss ner i soffan tillsammans med varsin skål marängsuisse och kollade på Sopranos (min födelsedagspresent till Jimmy var ett lysande drag måste jag säga, nu vet vi vad vi skall se på varje gång vi bänkar oss framför TV:n, hihi...) och därefter sov vi middag tills Irma vaknade. Hur ofta gör man det egentligen??? Det var SÅ skönt! Sedan gick jag och tränade och nu skall vi strax kolla ett avsnitt till, mätta och nöjda efter kvällens falukorv-middag :-)

När jag gör ugnsgratinerad falukorv kör jag numera oftast efter Leif Mannerströms recept (förstås...), den är en riktig höjdare :-) Men den här varianten är också jättegod och lite enklare att göra (framförallt är det rätt troligt att man har dessa ingredienser hemma).

4 portioner
600 gram falukorv (Jag brukar ta den som heter "Falukorv utan E-nummer" från Familjen Olsson)
1 gul lök
1 mogen tomat
1 äpple
stark senap (går förstås bra med andra sorter också)
ketchup
5-8 skivor (fet) ost
salt
svartpeppar
oregano
lite smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj botten på en ugnssäker form och lägg i korven. Skär djupa snitt (0,5-1 cm mellanrum) i hela korven men se till att du inte skär hela vägen igenom. Skiva tomat, lök och äpplet i halvmånar. Tryck ut senap och ketchup (efter behag som farbror Melker i Saltkråkan brukade säga...) i varje skåra och pilla därefter in lite lök, tomat och äpple. Salta, peppra och krydda med oreganon (ta riktligt), avsluta med att lägga ostskivorna över korven. Sätt in i mitten av ugnen i 25-30 minuter, osten skall ha fått fin färg när den är klar. Servera med hemlagat potatismos och en klick senap.

Kommentarer :

#1: cecce

Hej!

Tack för en rolig kommentar. Skrattade gott:-) Petra Mede är en av mina idoler så det kändes hedrande att bli jämförd med henne!!



Falukorven ser smaskig ut och jag brukar göra något liknande. Renskavsgrytan tar jag gärna receptet på:-)



Har bestämt mej för en sockerfri månad. Tror du jag klarar det??:-)



Ha en fin kväll!

Kramar!

skriven
#2: Susanne

Riktigt gott med ugnsgratinerad falukorv med potatismos, kanske det kan bli en dag i veckan. Tack för tipset.



Kram och sov gott

skriven
#3: Therese

mumsigt och enkelt vi brukar med göra det ibland, numera köper vi den korven som har 82% kötthalt har du provat den? kramar till dig

skriven
#4: Anna - Starwoman ☆

Godmorgon,



Ja idag var inte ett öga tort när jag kom till jobbet, ser ut som en panda runt ögonen - haha! Fy vad det är blötsnö som komer. Håller med var är alla vårtecken, det ÄR ju försjutton mars nu. Men vi som ursprungligen kommer söder ifrån måste vänja oss vid att mars inte är en vårmånad här uppe i "norr" ;)



Gott med falukorv, det var urlänge sedan jag gjorde ungsgratinerad falukorv, det är en av makens favoriter. Kanske man ska slänga ihop ikväll så blir han glad, dock måste jag utesluta senap på hans del av korven för annars äter inte han ;-)



Nästa vecka ser helt tom ut i min kalender efter jobbet så det passar bättre för min del. Jag kan ses ant ons eller torsdag som det ser ut. Vinbaren låter spännande dit går vi =)



Ha en skön måndag! Kraaam

skriven
#5: Annas inspiration

Hej tjejen!



Jag äntligen mars, men inte skoj att vakna upp till grått och mer snö :-(



Ugnsgratinerad falukorv är underskattat, det är sååå gott.



ha en fin start på veckan.

KRAM

skriven
#6: Emma

Hello Sötis!



Hur mår du? Hoppas du mår fint!



Korv är en favorit hos min sambo. Så ofta blir de falukorv här hemma & det är supergott. Går ju att göra så himla mycket med den!



Tränar du på gym? Måste också börja. Var på väg en dag men sen blev de inte av. Dock går jag mycket & ska snart börja springa om våren vill komma till oss snart! ; - )



KRAMEN till dig

skriven
#7: Ana

Ååå, mums...nu blev jag sugen på att skjutsa in en sådan i ugnen! Men först ska jag rusa iväg och hålla ett medelpass på F&S...



Kramis

skriven
#8: Bella

Det enkla är ofta det goda och falukorv i ugnen är ju en klassiker som svår att misslyckas med det är en favorit hos mig :)



Hoppas du haft en bra start på veckan



Kramar Bella

skriven

Kommentera inlägget här :