Min systers gudomliga pizza


Min syster bjöd på helt underbar hemmagjord pizza idag, den tog sin tid att göra men vi satt alldeles tysta vid matbordet och bara njöt när den var klar, till och med barnen var ovanligt lugna ;-) Två plåtar blev det, barnen fick en klassisk Margherita och vi andra min absoluta favorit Napolitana. Snälla, lova mig att ni testar hennes recept!!!


Napolitana är som sagt en av mina absoluta favoritpizzor! Kombinationen av sältan i ansjovisen och oliverna, sötman i körsbärstomaterna samt tunnt skuren rödlök är svårslagen och otroligt god :-)

1 långpanna (räcker till 3-4 vuxna)

Pizzadegen
25 gram jäst (0,5 pkt)
2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
2 msk olivolja (kanske något mer, känn dig fram...)
Någon nypa flingsalt (gärna Maldon)
Vetemjöl (svårt att ge exakta mått, degen får dock inte bli för torr)

Om du har möjlighet, gör degen i en bakmaskin/matberedare då du får in betydligt mer luft i degen på så sätt och därmed får en fluffigare, frasigare pizzabotten. Börja med att lösa upp jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt olja och flingsalt som du smular ner mellan fingrarna. Häll på någon dl mjöl till en början och därefter så mycket som krävs för att få en bra konsistens på degen, ganska klibbig skall den vara. Ställ degskålen under en ren handuk eller bakduk i en halvtimme när du bearbetat den färdigt.

Tomatsås (räcker till 2 bottnar, halvera satsen till en pizza eller spara resten)
2 msk olivolja (på ett ungefär, syrran måttar alltid efter eget huvud så det är svårt att få exakta mått)
1 flaska Mutti Passata di pomodoro (passerade tomater från annat märke går förstås också bra)
1 normalstor vitlöksklyfta
1 rejäl nypa oregano, smulad
Maldon (salt) samt nymalen svartpeppar (efter tycke och smak)
1 msk (cirka) ansjovisspad

Koka upp tomatsåsen och låt den därefter puttra i 30-40 minuter på ganska svag värme.

Mjöla arbetsbänken (snåla inte med mjölet) och häll ut degen när den har jäst en halvtimme. Arbeta degen med mjölet så att den blir fast och fin och kavla ut den. Förflytta den sedan till ett bakplåtspapper (Toppits Chef bakplåtspapper är allra bäst enligt min syster) och kavla till den. Flytta över degen till en långpanna och jämna till kanterna, ställ sedan plåten under bakduken i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Riv rikligt med lagrad ost, t.ex. Herrgård eller Prästost (det får hur som helst absolut inte vara någon mager variant) och förbered det du vill ha på pizzan. På en Napolitana tar du en burk avrunnen ansjovis, tunnt skuren rödlök, smakrika körsbärstomater i skivor (gärna ekologiska som ofta är betydligt mer smakrika än andra) och skurna pimientofyllda oliver av hög kvalitet (gärna stora från delikatessdisken). Gärna också färska örter men det är inte nödvändigt.

När den utkavlade pizzadegen jäst klart brer du över ett lager tomatsås och sätter in plåten i mitten av ugnen i sex minuter. Ta därefter ut den och bred över den fyllning du vill ha på. Ta gärna några varv med pepparkvarnen och när osten är på plats även oregano efter tycke och smak. Låt pizzan stå inne tills osten smält och blivit gyllenbrun, cirka 6-8 minuter brukar vara lagom. Om du vill kan du dra på grillen några sekunder på slutet.

OBS!!! Under hela pizzabakningen är det mycket viktigt att inte öppna några fönster och få drag i rummet, det påverkar jäsningen negativt.

Skär upp pizzan i lagom stora bitar och servera på ett stort fat. Om du vill kan du servera pizzan med en hemmagjord pizzasallad och gärna ett glas gott, rött vin till :-) 

NJUT!!!

Kommentarer :

#1: Bella

Wow, så gott det ser ut!!



Stort grattis i efterskott på din 32-års dag!! Låter som du hade en kanondag och så illa är det ju inte att vara 32, har klarat 1,5 månad nu så "medelålders" och det har gått lysande :)



Ha det gott i regnet, för jag gissar att det regnar även på dig denna torsdagskväll, vi sitter i båten och fullkomligt vräker ner...



Ha det gott



Kramar Bella

skriven
#2: Katarina

Hej,

Det blir inte svårt att lova. Ska jag äta pizza vill jag ha den hemlagad så recptet mottages tacksamt.

Trevlig helg! Kram.

skriven
#3: jessi

Det lät himla gott, äkta god pizza likt de som görs i Italien är ju så goda!



svar- september blir bra. Vi har ev funderat på att resa bort första veckan i semptember men efter det kan vi träffas! Tex söndagen den 12 sept skulle funka för mig. (kan kolla med A-L idag) Det skulle vara skoj om man kan sitta ute, är det ok väder i semptember så funkar det ju bra!



KRAM

skriven
#4: Malena

Ser helt otroligt smarrigt ut! :)

skriven

Kommentera inlägget här :