Mormors rabarberkaka


I början av semestern fick jag sådan lust att baka olika kakor till det dagliga eftermiddagsfikat men sedan försvann bakinspirationen ett tag. Men efter att min syster bjöd på den gamla klassiskern kärleksmums igår fick jag tillbaka suget att baka själv. Det blir nog ett till recept från tidningen Hembakat som får prövas i morgon tror jag, antingen kokostosca (sid 35) eller fransk hallonkaka (sid 28) som jag tycker verkar vara riktigt smarriga :-) Fram tills dess bjuder jag er på ett annat (väldigt enkelt) recept från tidningen som jag prövade för några veckor sedan, jag är dock osäker på om det fortfarande går att få tag på små, späda och saftiga rabarber?

2 ägg (ta gärna lite större för att få kakan saftig)
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rabarber (riklig mängd)
tunna skivor smör
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Häll ner det i äggsmeten. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten. Häll smeten i formen och trycker ner rejält med skuren rabarber, sätt bitarna tätt intill varandra. Skiva tunnt skurna skivor med smör över kakan och strö därefter över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter (känn efter med en sticka efter max 25 min så att kakan inte riskerar att bli torr). Servera gärna kakan ljummen med en kula god vaniljglass :-)

Kommentarer :

#1: Stine

tack så mycket, ja stockholm hade mycket fint att erbjuda som tyvärr inte finns här :( måste nog åka dit oftare, men tur att det finns webshopar :)

skriven
#2: cecce

Den tidningen är bra!

Har också tänkt testa den franska hallonkakan, men inte hunnit. I dag bakade jag en blåbärskaka med citron och kokos:-)



Kramar

skriven
#3: jessi

Hembakat är ju så gott, hoppas jag får mer inspiration att göra det när har ett nytt fint kök! (just nu renoveringskaos så inget jag kommer ge mig på..)



Ha det så bra!

skriven
#4: ♥ Anna S

Mums för hembakt varje eftermiddagsfika :)

Farligt för "lovehandlesen" bara ;)



KRAMAR

skriven
#5: Annas inspiration

Hej!



Hur är läget? Hoppas du mår väl och har samlat energi i massor :-)



Jag ska börja baka och lägga i frysen nästa vecka,

rabarberkaka låter så gott och somrigt.



Va rädd om dig

Många kramar!

skriven
#6: Sofia

vikken härlig blogg :) Kram PT Sofia

skriven
#7: sweetmama

Rabarber finns i min rabatt så det går säkert titta på något torg som säljer frukt och grönt. Mumsigt låter det i alla fall

skriven
#8: cecce

Så klart ska du få receptet. Ska försöka hinna lägga ut det i morgon!



Kramar

skriven
#9: Malena

Ett litet tips till nästa gång du gör kakan: (om du vill ha)

Hyvla smör med osthyvel och lägg på kakan det sista du gör innan den ska in i ugnen! Då blir den lite knäckig och god. LIte rivet citronskal i smeten gör sig bra till rabarbern också.. ( man kan dock behöva lägga papper i botten på ugnen d det kan rinna ner lite smör ibland)



Detta nrukar jag göra och det är sååå gott! :)

skriven

Kommentera inlägget här :