När Majken kom till världen...


Kärlek ♥♥♥


Gårdagen tillbringades för min del till största delen i soffan med detta lilla, varma knytte i famnen ♥ Det är svårt för mig att vara så mycket med Irma som jag skulle vilja just nu så vi försöker att dela upp oss så gott det går men det är känslomässigt utmanande helt klart när man plötsligt från en dag till en annan har två barn!

Irma är ju också så liten fortfarande (fast hon i jämförelse med Majken plötsligt känns jättestor) och har precis ställts inför kanske en av de största förändringar en människa gör under sin livstid (i alla fall när man får syskon som liten) och det märks! Hon är känslig, retlig och påverkad av den nya situationen och mitt mammahjärta svämmar på samma gång över av kärlek till mina döttrar men samtidigt också av en känsla av otillräcklighet i förhållande till Irma...

Det är säkert alla hormoner som börjar rusa nu efter förlossningen också och det här är ju något som väldigt många familjer går igenom men jag och Jimmy förberedde oss inte på den mentala omställningen just gällande hur Irma reagerar känslomässigt just nu... Vi bestämde i alla fall igår att hon får gå till dagis idag där allt fortfarande är som vanligt och tryggt, förhoppningsvis mår hon bra av det och annars får hon vara hemma i några dagar till med oss. Men jag tror att det var det bästa beslutet, när det är lite kaosigt i ens liv är det skönt med det som fortfarande är normalt och tryggt!


FÖRLOSSNINGEN 4-5 NOVEMBER 2010
Tänk vad snabbt minnena efter en förlossning bleknar undan, jag vill ju såklart bevara detta otroliga minne så gott det går och kunna lyfta fram både de magiska och de tuffa känslorna och minnas dessa timmar både nu och om 50 år tillsammans med barn och barnbarn :-)

I onsdags kväll gick ju vattnet och jag åkte själv upp till förlossningen för kontroll, var hemma igen efter midnatt och natten kantades av oregelbundna värkar som kändes som ett gott tecken om att förlossningen kanske skulle sätta igång av sig självt och inte genom induktion på planerad tid på fredagen (vilket jag helst ville slippa efter den långdragna och tuffa igångsättningen med Irma).

På torsdagen tog Jimmy ledigt från jobbet och efter att han lämnat Irma på dagis traskade jag omkring i lägenheten med tydliga men ändå ganska svaga värkar som kom och gick. Dessutom fortsatte vattnet att komma och jag var ganska så rastlös. Klockan 13.00 hade jag en tid hos barnmorskan och det var jätteskönt för jag tyckte inte att Majken att gjort så mycket väsen av sig i magen under förmiddagen. Ing-Marie (barnmorskan) lyssnade på hjärtat, det lät bra, och sedan gick vi hem eftersom vattnet gått fanns det ju inte så mycket att säga... Bara att vänta och hoppas på kraftigare värkar! Framåt tre hade värkarna blivit betydligt mer regelbundna, vissa kom med bara någon minut emellan medan andra dröjde 5 minuter. Fortfarande var de inte jättekraftiga men jag ringde till förlossningen för att förvarna om hur läget såg ut och vi blev lovade ett rum när vi ville åka in. SKÖNT!!!

Strax innan fyra bestämde vi oss för att åka in, jag hann med tre värkar på väg ut genom dörren och in i bilen men sedan var det som att något hände... I bilen upp till SöS fick jag bara en ganska svag värk och väl på plats dröjde det över 5 minuter till nästa, kände bara att "nej, det är inte sant... nu blir vi säkert hemskickade igen!!!

Jag blev kopplad till CTG och till en "värk-kurva" och därefter gjorde barnmorskan en undersökning, jag var öppen tre cm och vi blev beodrade att gå ner till caféterian en stund för att få lite bättre fart på värkarna genom rörelse, något att äta och lite avkoppling. Nu började värkarna bli tätare och kraftigare igen och de andra gästerna i caféterian undrade väl vad det var för galning som klängde sig fast i stolen och profylaxandades var och varannan minut :-D

Vi var åter på rummet strax innan sex och jag hade då inte öppnat mig mer (fortfarande 3 cm alltså) men bebisen hade sjunkit ytterligare så det var ju ett gott tecken. Värkarna började nu göra ONT och det kändes rejält skönt med klartecken att vi skulle stanna kvar på förlossningen, hade vi fått åka hem hade jag nog blivit tokig!

Vid åttatiden får jag lustgas, det funkade så himla bra med Irma så jag får nya krafter bara av vetskapen att nu får jag äntligen börja andas in lustgas när värkarna kommer! Dock är mina värkar betydligt mer oregelbundna denna gång så det går inte att klocka dem utan jag får börja andas när värken kommer vilket gör att jag börjar för sent nästan varje gång. Men lustgasen är ändå guld värd, framförallt för att man kan slappna av på ett helt annat sätt mellan värkarna medan man fortfarande är lite omtöcknad.

Vid nio är det dags för skifte av personalen, vi har haft en jättegullig barnmorska sedan vi kom in vid fyra men när jag nu hälsar på vår nya barnmorska mellan lustgastöcken och värkar så inser jag att det här kommer att gå bra!!! Jag kan inte riktigt förklara vad det är men Yvonne som barnmorskan heter är en av världens bästa, jag bara VET det inom mig... Och jag blir lugn och trygg mitt i all ansträngning :-)

Jag får nu värkstimulerande dropp och CTG sätts igen (så att man inte blir överstimulerad vilket tydligen inte är bra när man blivit snittad tidigare) och de närmaste timmarna är ganska tuffa men samtidigt mer och mer luddiga (jag har lite svårt att sluta andas in lustgasen berättar Jimmy senare...). Strax innan elva får jag veta att jag fortfarande inte öppnat mig mer än fem cm (längre än så kom jag aldrig med Irma innan det blev ett akut snitt, var då öppen fem cm timme efter timme med mer och mer värkstimulerande dropp och tuffare värkar) och då är jag helt på det klara med att jag vill ha epidural... NU!!!

Nästa sekvens är den mest surrealistiska under hela förlossningen, narkosläkaren kommer för att lägga epiduralen och jag minns att jag lägger mig på sidan i fosterställning och hon fixar med mig men sedan är de närmaste minuterna (visar det sig, jag trodde jag varit medvetslös i timmar...) totalt borta ur mitt medvetande! När jag återvänder till rummet med en skum "Matrix-känsla" i kroppen är jag till en början övertygad om att vi befinner oss i kirurgsalen och att jag är på väg till Pärleporten så att säga... Men sedan återvänder jag ju till ett någorlunda klart medvetande och inser så smått att det är för mycket lustgas på en och samma gång som gjort att jag "försvann" för en liten stund där... 

Epiduralen börjar att ta och det är HELT FANTASTISKT!!! Från att ha varit nästan omedveten om tid och rum så blir jag nu mycket mer närvarande och kan tom njuta av förlossningen, värkarna gör fortfarande ont men det är en otrolig skillnad och jag uppskattar plötsligt att de gör ont! Om epiduralen tagit bort all smärta hade det nog känts som en besvikelse, nu får jag fokusera på värkarna på ett lugnt och samlat sätt och vara "mindful" i förlossningsarbetet. Mellan värkarna äter jag After Eight, småpratar lite med Jimmy och ligger i sängen med en saccosäck under benen och verkligen njuter av lugnet som infunnit sig i min kropp.

Yvonne drar successivt upp droppet ännu mer och värkarna maler på i kroppen medan jag nu står upp och hänger på en gåstol, att stå upp och gunga (gärna med ena foten lite upplyft på en av gåstolens skenor) är tydligen väldigt bra för att underlätta bebisens rotation nedåt och jag öppnar mig ganska snabbt till 7 cm vilket känns jättebra förstås! Sedan rullar det på, jag andas fortfarande lustgas under värkarna men inte så mycket och känner mig med i förloppet på ett helt annat sätt en tidigare.

När klockan är strax efter två hör jag plötsligt mig själv börja bröla som en ko :-) Det bara kommer och jag säger till Jimmy att ringa på klockan för nu behöver jag krysta! Tänk vad kroppen är fantastisk, man bara VET trots att jag aldrig gjort detta förut att nu skall jag krysta ut mitt barn... Yvonne och undersköterskan Christina kommer in i rummet, jag är helt öppen (öppnade mig de sista 3 cm på en timme) och det är ingen som helst tvekan om vad som är på gång!

Krystningen tar 25 minuter och är det absolut mest häftiga, ansträngande, magiska, skittuffa och mäktiga jag varit med om i hela mitt liv!!! Vilka jäkla krafter som tar över kroppen helt och hållet och det enda man kan göra är att följa med och ta i för allt man är värd... De sista krystvärkarna när huvudet är ute till viss del är TUFFA men plötsligt så är hon bara där ♥ Först tyst i några sekunder men Yvonne gnuggar henne och jag ser inte riktigt men sedan så ligger hon på mitt bröst :-) Varm och hal och liten och hon luktar så gott och det är bara så jäkla häftigt!!!

Jag behöver inte sys alls och vi blir kvar på rummet i ett par timmar, äter fantastiskt goda ostsmörgåsar och dricker cider och varm choklad och njuter av lugnet och lilla Majken... Ärligt talat minns jag inte så mycket av de timmarna, de måste ha gått galet fort men man är nog rätt hög av adrenalin och alla intryck :-) Och av känslan att vi nu har Majken hos oss efter all väntan och längtan och Irma har fått sin lillasyster ♥♥♥

Kommentarer :

#1: Emma

STORT GRATTIS till er : - )



Vilken förlossning! Blir helt rörd av ditt sätt att "ta med oss" på er resa!



Majken är så vacker så,precis som mamma & syster sin!



KRAMAR till er

skriven
#2: Anna

Vilken fin förlossningsberättelse. Känner igen mig i det du skriver om epiduralen. Vi filmade lite under min förlossningen, innan epiduralen låg jag som en zombie i sängen, helt orkeslös. Efter är jag uppe o går, pratar och är hur pigg som helst.



Återigen ett stort grattis till er alla.



Kram

skriven
#3: Annas inspiration

Vad häftigt,

tack för du delar med dig så öppet!



Hoppas lilla goa Irma snart landar in den nya situationen, det är ju en stor omställning för hela familjen och främst för ett litet barn som är van att ha mamma och pappa för sig själv.



Så fin bild på dig o lillan!

KRAM

skriven
#4: Malin

Vad härligt att du fick en bra förlossning, precis som du önskade! Jag har redan förträngt hur ont det gjorde, jag hoppas verligen att jag får göra om det!



Vad fin hon är lilla Majken, det ska bli jättekul att träffa er alla så småningom. Jag tror att det är helt naturligt med Irma, det kommer nog att gå upp och ner, oavsett hur ni hade förberett henne. Njut av varandra!



Kram Malin

skriven
#5: pillan

Bra jobbat gumman! Härligt att allt gick så bra:) Jag kastades själv tillbaka tre månader in i förlossningsrummet, jobbigt men ack så härligt!!

Kram Pillan

skriven
#6: Marie - Den moderna familjen

Ett stort grattis än en gång! Vad fiiin hon är lilla Majken. Jätte fint namn :)



Vad roligt att du delar med dig utav en fin berättelse och förlossning. Visst är det häftigt, och galet smärtsamt, med krystningen och den enorma lättnad och lycka som kommer utav det?! Fantastiskt. Efteråt undrar man nästan varför man inte gör detta varje år :)



Hoppas du har det bra i din bebisbubbla och livet som tvåbarnsmamma. Inte är det lätt inte. Det gör ju så ont i hjärtat emellanåt när man inte räcker till. Men snart hittar man nog ett sätt som fungerar för alla, både nya och gamla familjemedlemmar :)



kram!

skriven
#7: Klara

Fantastiskt beskrivet! Med en glädjetår vill jag säga att jag är lättad för att det gick så bra denna gången. Skönt! Och det låter nästan som en "trevlig" upplevelse... Nåja - magisk är nog ordet.

Kram till dig o lillskruttan!

skriven
#8: Anna - Starwoman

Så jäkla häftigt det är att kroppen kan fixa det här! Har suttit här nu på min fikarast och läst med tårar i ögonen och tycker du är hur cool som helst och din berättelse stärker mig i det som komma skall för mig. Blev lugn på någotvis när jag läser, du beskriver det så bra. Nu längtar jag faktiskt tills det är min tur =)



Ni är såååååååå fina på bilderna förövrigt, underbart det måste kännas även om du får lite dåligt samvete mot lilla Irma, men det är säkerligen väldigt vanligt och kan lova att hon inte tar någn skada.



Så glad för er skull att allt gått bra. Vi har själva vart på föräldragrupp idag och jag tyckte det var ganska givande, lugnade mig på någotvis, får en kännsla av lugn och att jäklar jag ska klara detta precis som många andra gör när vi fick se en förlossningsvideo!



Nu måste jag återgå till arbetet! Ta hand om er!



Världens största kramar till er

//Anna

skriven
#9: lovisa

Söta bilder!

skriven
#10: Susanne

Härlig berättelse, känns som att man var där:)

Skönt att allt gick bra och hon är så fin lilla Majken.

Det är inte alltid lätt för syskonen när det kommer en ny familjemedlem men snart har även hon vant sig och det gäller att inte glömma bort den stora.

Tror att hon är lik storasyster ;)

Må så gott och ta hand om er



Kramen

skriven
#11: Rosahjärtan

Tack för att du delade med dig! jag älksade oxå epiduralen- så det är med stor sorg som jag vet att jag inte får använda den med nr 2 eftersom den även slog ut mitt värkarbete och jag inte fick några krystvärkar!



Tycker ni gör helt rätt som låter Irma gå till dagis! Vi tänker utnyttja den första månaden Gos får vara på dagis- och då SKA jag passa på att sova på dagarna denna gången!



Kram

skriven
#12: Carin - Fru A

Grattis till ännu en prinsessa! Du ser jätteräsch ut på bilden och Majken är bara sååå söt...

Själv blir jag sugen på bebis nr 2 när jag ser det fina fotot på er! Men lille L är bara 20 månader, så det får vänta ett tag till. Eller?



Ha en underbar första tid som familj på fyra! Njut, för den stunden kommer inte tillbaka:)!

Kram

skriven
#13: Hemma hos Katta

Grattis, grattis till er fina lilla Majken! Vilket otroligt fint och sött namn ni valt... Det låter som att allt gått jättebra och jag är jätteimponerad av dig som dessutom hinner blogga =)



Jag tror att ni har gjort helt rätt beslut i att Irma får fortsätta gå till förskolan precis som vanligt. Där finns vardagsrutinerna, leken, kompisarna och tryggheten i det! =)



Kraam kraam till hela familjen!

skriven
#14: Zandra

Än en gång Stort Grattis till fina lilla Majken och familjen på 4! :-)

Tack för att du delar med dej av eran berättelse, håller med Anna de går en att längta till sin egna som är beräknad till imorn... Nu är jag nästan säker att han inte kommer behaga kika ut imorn men när som helst vore ju kul ;-) Längtan efter våran lilla kille blir ju inte mindre av att se eran lilla juvel! ;-) Grattis igen!

Kramar

skriven
#15: AnnaMalin

GRATTIS till finaste lilla tjejen!! :-) Har läst din berättelse och det kom ett gäng tårar, så fint att få ta del av det!



Ta hand om er :-) Kramkram!

skriven
#16: Miia - There´s no place like home

Ett stort grattis till er fina dotter Majken! Vad roligt att du väljer att dela med dig av förlossningen och vad skönt att allt gått så bra. Du är en riktig kämpe!



Mys på nu & njut av er lilla familj!

Kram /Miia

skriven
#17: LiSSaN - WE are FAMILY 4

Söta du...sådär kände vi också när vi kom hem med lillasyster. Det blir bättre och bättre! KRAM och tack för din historia!

skriven
#18: Malin S

Wow, vilken förlossning och tack för att du delar med dig! Du är verkligen duktig på att skriva levande. Grattis än en gång till lilla Majken! Jo, att Irma går på dagis skulle jag tro är bra för henne (av de anledningar som Katta nämner här ovan). Jag har dessutom hört av bekanta som har flera barn att en viss avundsjuka & "strul" är normalt den första tiden. Ni är fina kärleksfulla föräldrar som vill det bästa för båda era barn och då ordnar det sig =)

kram

skriven
#19: ♥ Anna S

Ååååååååhhhhhh underbara berättelse!

Det är magiskt att läsa och genomgå en förlossning!!

Grattis igen till lilla underbarnet!



Kram

skriven
#20: Mia

Vilken underbar liten flicka - med ett fint namn. Grattis och lycka till

Jag både skrattade o grät när jag läste din förlossningsberättelse

/ Mia

skriven
#21: Ann-Louise

Låter som om du fick uppleva precis den förlossning du ville! Härligt att läsa!!



Oroa dig inte över Irma, det funkar ska du se. Snart vet hon inte hur det var innan Majken och vill inte tillbaks dit heller. Lite kinkig måste hon få vara då det är helt nytt för henne. Om inte du kan ta henne så kan Jimmy säkert och då får de mysa på sitt håll, eller lår Jimmy gå ut med vagnen så får Irma och du en stund själva?! Låt också Irma "rå om" Majken så de får sina stunder också.

Ni ska se att ni finner bra lösningar!!



Stora kramar!

skriven
#22: Madde

Imponerad att du hinner blogga :) vilken förlossning och vad duktig du var. Helt otroligt. Visst är det ett mirakel att allt funkar och att kroppen säger till själv när alla signaler kommer.jättesöta kort på er

skriven
#23: Zandra

Hihi Ja än har han inte gjort några tecken på att vilja komma ut på dagen D, men de är ju några timmar kvar hahah! Nä jag tror vi får vänta lite till, de tråkigaste jag vet men men snart så ;-)

Vi har valt Danderyd så de hoppas vi på när de väl är dags.

Njut nu av dagarna vännen! Kramar

skriven
#24: mammorama

Först och främst, grattis till lillasyster Majken!

Och vad roligt att läsa att du (ni) verkar haft en positiv förlossning :-) Så skönt när man en bra att väga upp när/om de tidigare inte vart lika positiva. Jag hade nästan själv gett upp hoppet men senaste gick ändå ganska bra och jag kände att jag fick lite revansch :-)



När det gäller dagis så valde vi också att låta storasyster få gå på dagis. Hon saknade sina kompisar och fick lite andningshål från bebis och för oss har det fungerat bra. Och när rutinerna kommit mer i ordning och ammningsmaraton lugnat sig så försökte vi ha någon dag i veckan då bara jag och dottern rådde om varandra så fick bebis vara med pappa. Kram

skriven
#25: Bella

Vad roligt att få läsa om hur lilla Majken kom till världen :) Tänk att ni nu är 4 i familjen!!



Hoppas lilla Irma snart kommer in i rollen som storasyster och att omställningen det blivit för henne snart "lägger sig" och att hon känner sig bekväm med allt runt henne. Lova mig vännen att du inte lägger på dig skuldkänslor för Irma, du gör med all säkerhet allt du kan och borde för henne och lite till...



Njut av första tiden med lilla Majken och ta hand om dig



Många kramar Bella

skriven
#26: Nina - Glamourmamman

Grattis till prinsessan! Vad underbart att läsa din förlossningsberättelse!

skriven
#27: Emma

Hej på er prinssesor där! : - )



Hoppas allt "flyter på" & att hela familjen mår bra!



Önskar er en jättemysig vecka & helg!



Kramar i tusen

skriven
#28: Anna B

:-) Puss & Kram

skriven
#29: Therese

Visst är det coolt med krystvärkarna :) kroppen klarar så mycket. Så mysigt ni har det! Glad för er skull! kramar

skriven
#30: PT Sofia

vilken härlig berättelse..jag börjar bli väldigt nervös inför min som står för dörren vilken dag som helst, o konstigt nog så är det alltid de mest negativa o hemska som man läser o som finns på alla sidor..nu känns det lite bättre efter att ha läst din....kram PT Sofia

skriven

Kommentera inlägget här :