Örtdoftande lyxkyckling med härliga tillbehör


Lördagens middag var en riktig höjdare! Tanken var ju att vi skulle lyxa till på en äkta Bressekyckling (kycklingarnas Rolls Royce även kallad, haha...) men då det nätta priset var närmare 800 kronor för en kyckling (!!!) blev det den näst bästa sorten som de hade i Östermalmshallen och den var verkligen otroligt god och saftig!

Henrik började med att skära upp kycklingen vid bröstbenet "Diavolo style" och skar även av längst ner på låren, på så sätt kryper skinnet uppåt i ugnen och det blir en snygg benpipa när kycklingen är färdigstekt. Efter att ha sköljt kycklingen noga och klappat den torr med hushållspapper skar han bort allt överflödigt skinn så att den blev "snygg". Därefter lösgjorde Henrik skinnet (skapade "fickor") såpass att det gick bra att få in den goda fyllningen därunder.

Fyllningen bestod av mycket finhackade färska örter i form av persilja, timjan och basilika samt finhackad vitlök. Han klappade även in en del av hacket ovanpå kycklingen och skvätte en god olivolja över samt salt och peppar. In i ugnen på en het plåt med en rejäl skätt olivolja på (också den upphettad i ugnen innan kycklingen lades därpå), 200 grader tills den har innertemperaturen 85 grader (sätt termometern i bröstet där det är som tjockast) eller att den klarar "stickprovet" (att det kommer ut klar vätska). Börja med att steka kycklingen med skinnsidan neråt i långpannan. Vänd den efter en kvart så att skinnsidan kommer uppåt istället. När den är klar kan kycklingen med fördel få vila en liten stund i ugnsfolie medan man lägger sista handen vid alla tillbehör.

Under tiden som kycklingen stektes i ugnen och spred ljuvliga dofter i lägenheten fixade Henrik även alla tillbehör (ni förstår ju vilken lyx det är att ha brorsan på besök, det är som att ha en alldeles egen mästerkock som huserar fritt i köket och dessutom är en hejare på att röja undan efter sig innan man hinner blinka), dels ett potatismos med jordärtskocka och en lätt touch av rostad vitlök samt en ljuvlig skysås, en tomatbakelse och smörstekta späda morötter med en nypa Maldon.

Skysåsen: En halv vitlök med skalet på bakades i ugnen i cirka 15-20 minuter bredvid kycklingen tills den var mjuk. Kycklingbuljong kokade ihop med några timjankvistar i en kastrull. Tryck ut vitlöksklyftorna när de är färdigbakade, mosa dem med en kniv. Koka ihop med buljongen. Vispa ur långpannan med lite vatten när kycklingen lyfts ur, häll en del av den goda skyn i såsen och låt puttra ihop en stund. Sila därefter genom finmaskig sil, tillsätt lite vispgrädde och mjölk (skummar bättre med lite mjölk i). Koka ihop tills rätt konsistens, lagom simmig skall såsen vara. Smaka av med salt och peppar och skumma upp den på slutet med en handmixer.

Henriks tomatbakelse är superenkel och supergod: Skär ganska små, söta tomater i tre skivor (botten skärs bort helt så att den står stadigt). Varva tomat med basilikablad, en lövtunn liten skiva färsk vitlök, ett tag med pepparkvarnen, några droppar god oliolja samt någon droppe crema balsamico och avsluta med tomatlocket. Låt dra en stund i kylen innan servering. Perfekt tillbehör till det mesta!

Godkväll på er!
Det tog visst sin lilla tid att skriva ihop receptet på Henriks höjdarmiddag från helgen så det får bli ett kort inlägg för övrigt :-) Jimmy har varit i Oslo över dagen och kvällen så jag har skött alla bestyr här hemma och det har varit riktigt skönt att ha en kväll själv, Irma somnade vid åtta och därefter har jag jobbat lite, druckit thé, ätit mörk choklad och även slängt ett öga på Idol och "Berg flyttar in". Nu skall jag plocka undan lite och sedan blir det natti, natti... Hörs imorgon igen, kramar!

Kommentarer :

#1: Anna - Starwoman ☆

Nästa gång din bror är i stan bjud in mig ;-) Det läääät så underbart gott det ni åt i helge, så trots att jag är mätt och belåten här så blir jag så sugen på kycklingen NU.. GOTT!!!



Hoppas det var bra med liten i magen för dig också idag hos BM.



Stor kraaam & godnatt



skriven
#2: Anna

Ojojoj vilken mästerkock, låter otroligt gott. Hmmm 800 spänn för en kyckling är verkligen i mesta laget ;-)

skriven
#3: Brorsan

Oj syrran, det var ingen skysås, såsen innehöll ju lite grädde...

skriven
#4: Annas inspiration

men du milde, nu blir jag skithungrig! Har visst glömt äta...jaja klockan är ju inte sååå mycket än ;-)



Hur är det med dig? har du kommit ner i varv?

Va rädd om dig & bebben



Kramar Anna

skriven

Kommentera inlägget här :