Panikångest

Julafton, tomten har precis varit på besök och lämnat över fina julklappar till alla barnen på Salzburger Hof. Irma är i den där underbara åldern nu när julen är STOOOR och man kan ju inte annat än att dras med i hennes oförställda glädje, förväntan och upprymdhet över tomten och speciellt hans julklappssäck :-)

God morgon, jag skall strax lämna datorn för att fortsätta med packningen men känner ett behov av att skriva några rader om vad som hände mig igår. Jag drabbades, för första gången i mitt liv, av en panikångestattack och det var en helt fruktansvärd upplevelse. Attacken kom med en sådan otrolig intensitet, det var som att föda barn då någon djurisk urkraft slås på och ditt vanliga kontrollerade jag upphör att fungera för en stund. Efteråt var jag helt slut, andningen gick inte helt tillbaka till sitt normaltillstånd förrän efter någon timme och jag hade ont i kroppen resten av dagen.

Det började med att jag kände mig stressad, Irma var lite jobbig med Majken (vilket jag borde ha avlett istället för att ha tjafsat kring, att avleda ett barn som är bråkigt är oftast enligt min erfarenhet det mest effektiva sättet att bryta det negativa mönstret) och jag skällde på henne vilket både gjorde mig mer stressad och irriterad. Och för att bryta mönster gick jag och hämtade två fruktpåsar (Ella's Kitchen, ni vet...) som barnen absolut inte skall äta på sina rum men jag orkade bara inte (är fortfarande krasslig vilket suttit i 1,5 vecka så orken är väl inte på topp) och Irma är ju inga problem men Majken skvätte ut sin orange "sörja" över golv, mattor och dörrar och jag bara kände att jag orkar inte mer, jag är en dålig mamma, jag fixar inte detta... Ja, ni hör ju att det var inget allvarligt egentligen som hände men det utlöste någonting hos mig!

Jag kände att nu börjar jag gråta och medan jag gjorde det letade jag upp telefonen för att ringa till Jimmy, andningen hade redan börjat spåra ur och jag började hyperventilera. Medan jag hade Jimmy i andra änden så eskalerade panikattacken och till slut slängde jag bara på luren för jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Så här efteråt är det svårt att beskriva exakt vad som skedde mer än att jag inte kunde andas utan det bara tjöt ur lungorna och jag gick okontrollerat fram och tillbaka mellan rummen på övervåningen för att sedan rusa ner till köket och leta efter en påse att andas i men jag var för uppe i varv att kunna fokusera och att andas i en ICA-kasse är inte så lätt... Jag ringde till pappa som först inte hörde vem det var i telefonen utan att bara en tjutande, väsande och bitvis skrikande andning men jag fick fram att det var jag och att jag hade panikångest. Han beodrade mig att andas långt ner i magen, att andas långsamt och fokusera på varje andetag och efter ytterligare någon minut började andningen att återgå till någon form av normalläge.

Jimmy var redan på väg hem och kom in genom dörren tio minuter senare, då kände jag mig som en våt trasa men hade andningen under kontroll. Han tog hand om barnen en stund, de var lugna då och jag har försökt förklara för Irma så gott det går att mamma blev sjuk en stund men att det är ingen fara. Som sagt så har jag aldrig varit med om detta tidigare och jag hoppas innerligt att det inte skall ske igen. Men en varningsklocka är det, du får inte en sådan attack utan orsak. Jag måste (än en gång) fundera över vad som skall prioriteras samt prioriteras bort i mitt liv. För barnen skall ha en stark mamma som har kraft och är närvarande. Det andra får vänta ♥

Kommentarer :

#1: Zandra ☆

Nä men usch vilken jobbig känsla du fick gå igenom.

Skönt att du kom till ro och fick andas normalt igen...

Tjejerna har den bästa mamma för dem och du är bra Caroline.

Ta hand om dej, för utan en hel Caroline kan inte tjejerna få den bästa mamma och Jimmy den bästa frun som bara du kan vara.



Stor KRAM

skriven
#2: Angelica

Hej

Vill bara skicka dig en styrkekram och säga att du inte är ensam. Alla känner vi oss som dåliga mammor vi ska vara så duktiga och ha så perfekta hem och julen skapar mycket stress och måsten.... Va nu med din familj och som du säger titta på vad som är viktigt i just ditt liv, för livet är inte oändligt utan ta vara på det och fyll det med saker som gör att du mår bra. Kram Angelica!

skriven
#3: Ulrika

Har nog aldrig kommenterat hos dig men läser gladeligen dina inlägg. Kände bara att jag var tvungen att kommentera nu.



Ångestattacker är inte alls kul!! :/ Du hade tur att din man lyckades komma hem så pass och att din pappa kunde "avleda" dig, min man har inte lyckats med att avleda mig någon gång tyvärr vilket inneburit att jag har tappat medvetandet..



Tips!

Sakta ned tempot men gör inte avkall på för mycket i ditt liv för det var det som satte käppar i hjulen för mig och gjorde att det tog drygt ett halvår för mig att börja våga leva igen...



Kram

skriven
#4: Rosahjärtan

Men fy vad hemsk känsla! har aldrig varit med om det själv,men sett personer som fått panikattacker.

Ta hand om dig!!!

skriven
#5: Hanna & William

Skickar dig en extra stor kram..

skriven
#6: Söderböna

Kära fina du, jag lider med dig för jag VET vilken helveteskänsla det är att ha panikångest :( Jag fick min första stora attack för cirka 7 år sedan mitt på en bro när jag körde, fruktansvärt för jag visste inte var det var, sedan dess har jag kämpat med att bli kvitt det, det var framförallt värst tiden efteråt men också under flera år som jag fick kämpa med den i specifika situationer framförallt vid bilåkning och andra situationer där jag kände mig instängd, inte så kul men ack så vanligt. Det utlöses oftast av stress eller jobbiga situationer i livet. Du får gärna maila mig när som om du behöver veta mer eller bara "prata av dig" Stor kram till dig!!!

skriven
#7: Malin S

Hej Caroline!

En stor eloge till dig för din styrka att berätta om din ångestattack. Man ska vara försiktig med att påstå att "jag vet exakt hur du känner dig" men i detta fallet med panikångesten tro jag mig ändå veta det ;) Lyckligtvis händer det mig endast några gånger per år och det är inget som jag upplever som ett hinder i mitt liv. Jag är snarare tacksam för att kroppen säger ifrån när man ska dra i bromsen och tänka efter. Det finns så mycket som distraherar oss i livet och tar energi från det vi egentligen borde lägga den på (vad det kan vara är ju såklart individuellt).



Du har haft en himla tuff höst (jag tänker främst på dina föräldrar) och även flytt, jobbstart o.s.v tar mycket kraft i anspråk. Så som jag uppfattat dig genom bloggen (och även den gången vi träffats) är att du är en otroligt varm och omtänksam person. Som kan visa dina "svaga" sidor såväl som vara stolt över de starka. En mamma och en medmänniska att ha som förebild tycker jag.



Nu har jag snart skrivit en hel uppsats här. Kort och koncist är nog inte min grej helt enkelt ;)



Den varmaste kramen från mig!

skriven
#8: Anna S

Usch jag började gråta när jag läste ditt inlägg b

Vilken obehaglig upplevelse!!

Jag kan själv känna att jag får ett otroligt stresspåslag ibland när barnen tjivas och bråkar.

Du verkar ha mycket sunda värderingar i livet så jag hoppas och tror att du lär dig hantera dessa stresspåslag framöver.

Stor kram till dig.

Gott slut på det här året!

skriven
#9: Therese

Tänker på dig! Inte alls lätt det där har själv drabbats av det då jag hade en svår tid för ca 10 år sen. Det är i alla fall enklare även om det inte är nån tröst att andra gången man får det är det lättare för då vet man att det är andningen det beror på, man måste se till att andas djupa andetag, sätta sig ner och bara andas. Det är för att man inte andas som panikångesten håller i sig. Hoppas du kan känna efter vad det kan bero på att det blir så, det är ju det som man måste åt. Har en kontakt som skulle kunna hjälpa dig, kan maila i så fall. inte nåt man måste göra en längre tid utan kan hjälpa mer eller mindre direkt. Hoppas du kan slappna av nu och ta hand om dig, drick inte kaffe för det stressar kroppen. Stor kram från mig

skriven
#10: Therese

Tänker på dig! Inte alls lätt det där har själv drabbats av det då jag hade en svår tid för ca 10 år sen. Det är i alla fall enklare även om det inte är nån tröst att andra gången man får det är det lättare för då vet man att det är andningen det beror på, man måste se till att andas djupa andetag, sätta sig ner och bara andas. Det är för att man inte andas som panikångesten håller i sig. Hoppas du kan känna efter vad det kan bero på att det blir så, det är ju det som man måste åt. Har en kontakt som skulle kunna hjälpa dig, kan maila i så fall. inte nåt man måste göra en längre tid utan kan hjälpa mer eller mindre direkt. Hoppas du kan slappna av nu och ta hand om dig, drick inte kaffe för det stressar kroppen. Stor kram från mig

skriven
#11: Pillan

Å nej vilken jobbig upplevelse... har aldrig varit med om detta utan bara det där du beskriver innan när man håller på att få ett bryt och man kan inte kontrollera sin ilska och skulle strunta fullkomligt i om så kungen klev in genom dörren... ;) Men såklart måste det vara nåt mer som denna gången rann över för dig, hoppas hoppas du kan finna "din väg" och aldrig mer behöva uppleva detta!



Kram P

skriven

Kommentera inlägget här :