Henriks thaikyckling

Coconut Chicken med mango
Thaimat kan verkligen vara allt från riktigt läskigt till riktigt, riktigt gott! Jag minns att jag åt på en thaibuffé på Sveavägen härom året och det var på gränsen att jag fick i mig en tugga, ni vet när maten är så fullproppad av E621 (natriumglutamat) att man nästan får huvudvärk av måltiden... När vi var i Thailand för några år sedan åt vi vid ett par tillfällen å andra sidan thaimat som var helt ljuvlig, perfekt tillagad av riktigt härliga råvaror! Den här thaigrytan lagade Henrik nu när vi var nere i Göteborg och igår kväll gjorde jag en liknande här hemma, gottgott ;-)

4-5 portioner
900 gram kycklinglårfilé
olivolja
1-2 msk rårörsocker
5-7 tsk röd currypasta (ev mer efter tycke och smak)
2-3 vitlöksklyftor (ev mer efter tycke och smak)
2-3 cm färsk ingefära
1-3 thai chilifrukter
8-10 limeblad
rivet skal av en lime
saften av en lime
1 skvätt kycklingfond
1-2 msk fisksås (ev mer efter tycke och smak)
2 burkar kokosmjölk
1 stor, fin morot
1 knippe salladslök (går även bra med purjolök)
1 kruka färsk koriander
jasmineris

Gör så här:
Börja med att putsa och strimla kycklinglårfiléen fint. Hetta upp en wokpanna eller gjutjärnsgryta, häll i olivolja och rårörsocker rör ihop någon minut. Vänd sedan i currypastan och fräs ihop på ganska låg värme. I med först krossade (för mer smak) och därefter finhackade vitlöksklyftor, finhackad thai chili, riven ingefära, limeblad, en skvätt kycklingfond samt rivet limeskal. Låt "gosa ihop sig" i några minuter på svag värme och häll därefter på kokosmjölken, fisksås samt limesaften. Låt puttra på spisen i 20 minuter och smaka av under tiden med mer av någon ovanstående ingrediens om det behövs.

Vänd i de strimlade kycklinglårfiléerna i grytan och sätt samtidigt på riset om du inte gjort det ännu. Låt kycklingen puttra med på ganska svag värme i ytterligare cirka 20 minuter. När det är fem minuter kvar vänder du i moroten som du hyvlat med en osthyvel i fina strimlor och med någon minut kvar till servering åker den tunnt skurna löken i grytan. Sätt fram den rykande grytan/pannan på bordet med massor av finhackad koriander över och servera med ris, gärna format till en fin timbal :-)

Bilden är lånad från santamaria.se

Kommentarer :

#1: Anna - Starwoman

Hej vännen! Håller helt med, viss thaimat kan smaka väldigt konstlat men älskar det Thailändska köket när det är bra tillagat! Denna gryta låter som något för mig, gott gott!



Ja klart vi ska ses imorgon och det funkar perfekt efter läkarbesöket. Är ett vanligt rutinbesök så antar att det inte tar lång tid, vi ska vara där 10:30 så senaste kl 11 borde vi vara klara? Du kan väl komma bort mot BVC runt kl 11 så möts vi..?



Om det regnar och är så här trist även imorgon kör vi helt klart rakt på fikan, bra förslag ;-)



Ha en fortsatt skön söndag, kraaamar

skriven
#2: Rosahjärtan Gravid i v. 38

Låter supergott! Ska helt klart testas i veckan eller nästa!



Sv: Haha! Vi han även med storstädning & långkok av köttgryta! :-). Kram

skriven
#3: Anna

Hej!

Jag älskar thaimat, hade inga problem att äta det i tre veckor när vi var i Thailand första gången :-)

Vi har en bra thai take away här hemma som får frekventa besök av oss.



Hoppas allt är bra med er.



Kram

skriven
#4: sweetmama

Mmmmm påminner lite om en thaigryta jag brukar göra. Men min är eget recept det här var mer detaljrikt låter gott!

skriven
#5: Bella

Perfekt med ett recept på en god thaigryta! Tack!! Älskar thaimat, men det är som du skriver att ibland kan det smaka helt vedervärdigt, och inte direkt som den thaimat som serveras i Thailand.



Hoppas du haft en bra dag!



Kramar Bella

skriven
#6: ♥ Erika - Mamma till två små ♥

låter riktigt gott, måste jag faktiskt ta ochh prova inom kort :-)



skriven
#7: Brorsan

Tjena syrran, mer limeblad skall det allt va, en tio styckna eller nåt och mer currypasta för böveln! Moroten blir nog lite väl tunnskuren med potatisskalaren, kör osthyveln istället vet ja, annars låter ju det där sketagött!

skriven

Kommentera inlägget här :