Kalasgoda kanelbullar

Att baka kanelbullar är en trevlig sysselsättning på semestern, eftersom fika är ett dagligt (obligatoriskt) inslag i vår familj samt att hembakat ALLTID är godast så är det inget att diskutera att det behövs sättas en deg då och då ;-) Hemligheten med goda bullar är att inte snåla på smöret och fyllningen, det är nämligen skillnaden mellan saftiga och fylliga bulllar samt torra och lite trista dito! Så smöret är A och O, i övrigt är det bara att följa receptet på baksidan av mjölpåsen:

Det här behöver du (till ca 40 bullar)
150 gr smör/margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
850 gr (ca 14 dl) vetemjöl

Till fyllningen behövs 100 gr rumsvarmt smör/margarin, 1 dl socker och 2 msk kanel (snåla som sagt inte, hellre för mycket än för lite...)

1 ägg till pensling
Hackad mandel eller pärlsocker att strössla över

Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C). Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet luftigt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakning. Arbeta degen kraftigt i 5 min med maskin (10 min för hand). Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 min. Knåda degen smidigt på mjölat bakbord, dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka och bre på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela varje rulle i ca 10 bitar. Lägg dem med snittytan upp i bakformar. Jäs i ca 40 min (Sätt på ugnen till 250 C under tiden det jäser). Pensla bullarna med ägg, strössla på nötter eller socker. Sätt in i ugnen i 5-8 minuter.

Njut en eller flera tillsammans med kall mjölk, jordgubbsaft eller en latte :-)

Kommentarer :

#1: Caroline - Det ljuva livet i söder

Halledau vad gott! :)

skriven
#2: Therese

mumsigt! Jag måste skärpa mig nu då jag vill få bort de sista gravidkilona ska börja röra på mig snart... ikväll blir det nog första passet. Vi åker till Mallis i slutet av aug. M ska nog jobba 17-29 aug sen börjar jag jobba 10 okt, bara två månader kvar. Inte lätt med stranden alltid, jag gillar inte alls att vara naken inte ens när jag hade tvättbräda gillade jag det. Hoppas ni kan hitta något bra är det både soffa och bord mm ni är ute efter? Har mutat Viggo med salta pinnar nu så jag kan sitta framför datorn. kram

skriven
#3: Ann-Louise

Nej du, min diet har brakat totalt flera gånger denna sommar och nu en vecka i Grekland å det....får ta tag i det sen igen. Man vill ju njuta av de fina månader vi har här i Sverige!



Åker till Zakyntos i morgon tisdag i en vecka (kommer hem den 9/8)så nästa onsdag passar mig alldeles utmärkt. Vad skoj att ses. Om det blir ändringar så ändra till torsdag eller fredag så jag hinner hem ;-) Tar nog inte med laptopen så skicka sms om ni behöver kontakta mig!



Idag känns som en väntans dag bara sen solen försvann. Baka lät ju som en bra idé och muffinsform är ett måste om de ska bli fina. Nu ska jag strax gå och slänga ihop en kycklinggryta till middagen. Blir liksom dagens mission, ja förutom packningen då.



Ha en fin vecka med La familia så ses vi om en vecka då!! Ser fram emot det!



Lots of Love from me to you!!

Kram från Ann-Louise

skriven
#4: Therese

Det var ju en massa :) jag är hemma själv och tvättar mer än så hinner jag inte, M städar i båten. Man måste helt enkelt bestämma tid för att hinna med sin träning, jag har helt kommit ur fas det senaste året, men jag har köpt hem träningsredskap, boll, träningsgummiband, hantlar som man kan byta vikte på och skivstång. så man kan ju undra vad jag väntar på när jag är hemma, men jag fick det precis innan vi åkte och seglade. kramar

skriven
#5: Susanne

Nybakade bullar med ett glas kall mjölk är ju hur gott som helst, saknar verkligen att få baka dessa godsaker. Har försökt baka enligt LCHF men tycker inte det blir något vidare och då kan jag hellre vara utan, syndar på lite godis ibland istället ;)



Hoppas allt är bra med er i huvudstaden

Kramen

skriven
#6: Petra

Kalsgottt recept,har bakat efter ditt recept idag:)

Sambon är ledig 2 veckor till så underbart,ja man vill gärna ha de hemma lite mer.Imogon blir det nya äventyr då ska vi till kolmården,visst bodde ni på vildmarkshotellet förra året?kramar

skriven
#7: Coquina

Mums vad gott med kanelbullar =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)

skriven
#8: Emma - Bebis i magen

Åh tack så mycket för receptet! Det måste jag prova!

skriven

Kommentera inlägget här :