De bästa hamburgarna...

Brukar ni äta hemmagjorda hamburgare till helgen? Jag tycker att det är grymt gott och det slår ju köpta burgare med hästlängder! Tjocka och stora skall de vara och med hemmagjord dressing, gärna en näve pommes frites till också. Jag brukar ha knaperstekt bacon i smeten, det blir riktigt gott och ger en sälta och lite roligare "twist" till hamburgarna samt att det är smidigt. Hur gör du dina hamburgare, någon familjehemlighet du vill dela med dig av för att de skall bli riktigt goda???

4-5 hamburgare
600 gram nötfärs (gärna finmalen)
1 (stort) ägg
1 pkt bacon
2 msk chilisås (om du gillar rökig smak så ta Liquid smoke istället, en knapp tsk räcker)
chilipulver
salt
peppar
Cheddarost (portionsförpackade, de där orange skivorna ni vet)

Dressing
1 dl Majonnäs (ej light)
2 msk Creme fraiche
1 skvätt Tabasco (kan uteslutas)
0,5 finhackad gul lök
2 msk bostongurka
2 msk ketchup eller chilisås (smaksak)
salt
peppar
paprikapulver (och/eller chilipulver)

Tillbehör
Hamburgerbröd
Sallad (jag tar gärna salladsmix på påse)
Tomat
Gul lök (kan uteslutas eftersom dressingen innehåller lök)
Inlagd gurka (kan uteslutas eftersom dressingen innehåller bostongurka)
Senap (jag tar alltid sötstark)
Ketchup
Pommes frites

Gör så här:
Börja med att strimla baconet fint med en sax och knaperstek det, lägg därefter på hushållspapper. Blanda ihop smeten, jag smakar alltid av den rå för att bedöma om det behövs mer salt eller något annat. Medan du steker burgarna (i riktigt smör förstås) värmer du bröden på 150 grader mitt i ugnen någon minut. En ostskiva per burgare får smälta ovanpå de sista två-tre minuterna av stektiden. Det gäller ju att synka bröd och burgare så att du serverar dem rykande varma och bröden skall vara frasiga. OBS!!! Glöm inte att tillaga pommes om du vill ha det vid sidan av!

Tomat och lök skall vara skurna i tunna skivor och det gäller förstås att balansera alla tillbehören men det är ju en smaksak. Dressingen brukar jag vända ihop någon timme innan jag börjar med maten så att den får dra ihop sig i kylskåpet en stund, smaka av innan servering, kanske behövs ytterligare en touch av någon ingrediens. Jag brukar höfta gällande proportionerna när det gäller dressingen så smaka av löpande om du följer mitt recept ifall det behövs mer av något...

Njuuuuuuuut :-)

Kommentarer :

#1: Anna

Mmm, receptet låter hur gott som helst, kommer absolut att laga efter det, tack!

skriven

Kommentera inlägget här :