Idag är jag så himla sugen på laxtårta, fråga mig inte varför :-) Eller jo, gör gärna det förresten!!! Det är ju så vansinnigt gott och passar utmärkt i massor av sammanhang. Till julbordet och påsklunchen och midsommarfesten förstås. Men även som förrätt eller varför inte till fredagsmyset bara för att lyxa till det lite... När jag har gjort laxtårta använder jag detta recept och den blir jättegod (räcker till 12 bitar). Den på bilden har dock min kära vän Maria fixat och den var också supersmarrig!!!
Det här behöver du:
100 g kavring (kan vara svårt att få tag på riktig kavring, pumpernickel funkar också i så fall)
50 g Arla smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1/2 dl hackad gräslök
500 g Arla Köket kesella kvarg
2 dl Arla Köket crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm stött svart- och rosépeppar (snåla inte med pepparen)
100 g löjrom eller stenbitsrom
50 g Arla smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1/2 dl hackad gräslök
500 g Arla Köket kesella kvarg
2 dl Arla Köket crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm stött svart- och rosépeppar (snåla inte med pepparen)
100 g löjrom eller stenbitsrom
Ev en knivsudd cayennepeppar
Gör så här:
Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ i kyl. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Bred över rommen och garnera med gräslök vid servering.
Tack för receptet!! Det sparar jag och det är inte omöjligt att det hamnar på mitt julbord i år :)
skrivenHoppas din vecka börjat bra!
Kramar Bella