Chipotle chicken tacos

Igår åt vi en av mina absoluta favoriträtter till middag, chipotle chicken tacos. Grundreceptet hittade jag via GP och där ska det vara lövbiff men jag tycker att kycklingfilé blir jättebra till denna rätt. Den här måste du bara prova om du precis som jag älskar texmex i alla dess former :-) Ett tips är att göra en stor sats med kyckling för att göra en annan rätt dagen efter. Till middag ikväll kör vi gult ris, raita och kachumbersallad till kycklingen. Då blir det mer av ett indiskt tema på det hela och med en ganska liten arbetsinsats i köket. Perfekt en söndagskväll!!!
 
Det här behöver du (dubbel sats, 6-8 portioner):
1000 g färsk kycklingfilé
2 msk chipotlepasta (finns i tacohyllan)
4 vitlöksklyftor (pressade)
3 tsk kanel
3 tsk kakao
4 tsk malen spiskummin
2 tsk oregano
1 dl olivolja
3 tsk färsk limesaft
2 msk tamarisoja
2 tsk flytande honung
3 tsk nymalen svartpeppar
 
Gör så här:
Strimla kycklingfiléen i ganska tunna strimlor, putsa bort fettranden och senor (jag är överdrivet noga med det, vissa kanske inte pustar filéer alls...). Blanda ihop marinaden och vänd ner kycklingen, rör runt ordentligt. Marinera minst två timmar, i bästa fall över natten. Rör runt då och då. Stek kycklingen i stekpanna på mellanvärme i 5-10 minuter och därefter på låg värme i 10-15 minuter. Salta och smaka av, jag tycker att det behövs salt fast det är soja i marinaden.
 
Värm valfria tacobröd (min favorit just nu är Stand´n´stuff tortillas som är som mjuka båtar) och servera gärna med machésallad i botten. Därefter kyckling, smakrik riven ost, gräddfil, guacamole, tacosås, jalapênos och rejält med en god mangosalsa (recept nedan). Servera med en liten hög yellow chili vid sidan av (finns också i tacohyllan) och ät under tystnad. Av den enkla anledningen att det är för gott för att prata under tiden :-)
Mangosalsa passar verkligen till det mesta men kanske allra bäst till dessa kryddstarka tacos. Superenkelt och sjukt gott.
 
Det här behöver du (4 portioner)
1 paket fryst mango
3-4 små, söta kvisttomater
0,5 liten ekologisk gurka (de brukar vara krispigare än vanliga gurkor tycker jag)
0,5 liten rödlök
1 kruka koriander
1 liten röd chilifrukt
limeskal från 1 lime
flingsalt
 
Gör så här:
Tina mangon på ett fat, det brukar gå rätt så snabbt och vänd ner i en skål. Kärna ur tomaterna, hacka i mindre bitar. Finhacka lök och koriander. Riv en lime, tärna en halv gurka. Skrapa bort kärnorna från chilifrukten och finhacka. Blanda ihop ordentligt och låt stå en stund innan servering. Precis innan det är dags att äta vänder du ner en nypa flingsalt.
 
♥ ♥ ♥

Kommentera inlägget här :