Varför är det så provocerande???

Vaknade denna morgon och möttes av en, till viss del, ifrågasättande kommentar här på bloggen. Igår kväll skrev jag ett inlägg då jag satt med en kopp thé som sällskap och reflekterade över hur tacksam jag är över att känna att mitt liv är så enkelt numera. Och bygger på en fullkomlig ärlighet. Och då reflekterade jag också över hur det förhåller sig med oärlighet. Hur jag tror att vi har en sådan fantastisk radar i vårt undermedvetna. Det styr oss i rätt riktining men det är inte alltid vi vill åt det hållet. Så då slutar vi lyssna till vår inre röst med risk för att vi lever i en lögn istället.
 
Väldigt ofta när jag skriver från hjärtat (och sedan i somras har det då och då blivit relaterat till en avslutad vänskapsrelation av den anledningen att det under en period var en sorgeprocess) får jag kommentarer om att jag inte lever som jag lär. Att jag skriver så fina ord men att de är tomma. Att jag bara bygger luftslott. Att jag som arbetar som coach inte har förmågan att coacha mig själv. Att jag som föreläser om lycka minsann inte har fattat vad det handlar om. Att jag verkar tro att människor kan vara konstant lyckliga och att jag lever i en illusion.
 
Ärlig talat är jag jävligt less på det numera. Det är inget roligt när jag ser att jag fått en ny kommentar (vilket ju ska vara en positiv känsla, oavsett om det är ris eller ros) så får jag en obekväm känsla av att nu är det en "sådan" kommentar igen. Varför är det så provocerande att skriva om livet i sin helhet? Varför blir människor upprörda eller irriterade eller vad det nu är av att jag skriver om livets alla paletter? Jag har ett större behov av att skriva här när något tynger mig eller utmanar mig än när jag har haft en mysig fredagskväll med tacos och chips. Jag vet liksom inte riktigt vad jag ska skriva om då, som känns intressant för mig själv. Den kommentaren som jag fick imorse var väl egentligen inte så "farlig" och personen ifråga förde ett resonemang kring sina frågeställningar till mig. Men det känns ändå som att det är samma tema som återkommer, igen och igen.
 
Jag har inte många läsare så i förhållande till det får jag ovanligt många ifrågasättande kommentarer tycker jag själv. Och just nu känns det inte roligt att fortsätta blogga om mina innersta tankar och reflektioner. För jag blir osäker när jag får dessa påhopp titt som tätt. Skriver jag bara om en massa negativt? Gnäller jag och ältar här på bloggen. Ja, det vill väl ingen läsa. Kanske bättre att jag skriver någon annanstans då där jag slipper förmörka människors sinnen. Jag har en fin gammal dagbok, är det dags att börja skriva i den istället?

Kommentarer :

#1: Anonym

Jag tycker att det är underbart att läsa din blogg med dina tankar och funderingar. Du skriver öppet och ärligt och det gör att jag alltid återvänder till din blogg. För att du får mig att stanna upp och fundera över saker i livet. Fortsätt precis som du gör. Det är det som gör dig så bra. Att reflektera över saker är alltid bra, det är ju det som gör att man kommer vidare i livet. Stor kram från Mira (mirandalux)

Svar: Hej fina Mira <3

Tack för dina ord!!! De värmer och även om jag egentligen inte vill det så blir jag lite ledsen över att regelbundet bli anklagad för att vara förljugen, en hycklare eller vad det nu kan vara. Jag tycker ju själv att jag är en ärlig människa med ett stort hjärta och som utvecklas lite mer för varje dag, månad, år. Tack igen för att du skriver så fint.

Hoppas att du får en riktig mysig fortsättning på denna underbart "höstiga" helg, största kramen till dig :-)
Caroline

skriven
#2: Fredrik

Hej!
Vem har sagt att jag blir provocerad av det du skriver? Är det så att du tror att jag (andra) blir provocerade för att du vet att det du skriver om är annorlunda och att du kanske i ditt inre utgår från att folk ”nog kommer” bli provocerade. Du kan ju välja att se dessa kommentarer som något du kan reflektera över istället för att se de som påhopp (vilket min kommentar inte var). Jag ställde ett par enkla frågor till dig för att få dig att reflektera djupare och du tolkar dessa direkt som att jag skulle vara provocerad. Varför? Är det så att du inte riktigt tror på ’din väg’ och på det du skriver här som gör att du hugger tillbaka och anser att folk blir provocerad? Tror du bara på 'din väg' när du får kommentarer av typ ”åhh vad bra skrivet” ? Återigen, bara 2 enkla frågor till dig, inget ont menat. Om du nu vill lära dig nya saker (som du skriver att du vill) så fundera över de frågor som jag (andra) ställde till dig och fundera varför du blev ledsen / irriterad / förbannad över dessa. Vad var det i dem som triggade dig, vad triggades och varför triggades detta tror du. Reflektera över detta istället för att slå ifrån dig

Jag tycker du är otroligt modig som är så öppen och ärlig som du är i din blogg, jag tycker detta är mycket mer intressant än ytliga bloggar som målar upp ett rosa skimmer med tacokvällar etc. Dock måste du/alla förstå: Tar man steget och är öppen och ärlig i en blogg (eller i livet) så kommer människor som läser antingen ge kommentarer i still med ”å vad du är modig som skriver så här…” eller ”helt rätt, håller med dig…” eller ”du är mycket klok…” etc. I min mening är dessa kommentarer de som ger en falsk boost till ens inre, dvs man lär sig föga lite av dem. Eller så kommer det kommentarer i stil med min (andra) som försöker gräva djupare i de problem som du beskriver i bloggen. Dvs ställa fler frågor vilka kan vara svåra att ta i men mycket mer intressanta att analysera. Men gräver man djupare så kan det göra ont till en början men jag tror man lär sig mycket mer och utvecklas mycket mer av att gå den vägen.
I slutändan vill du väl utvecklas vidare och det tror inte jag du gör om du endast vill ha ”enkla” kommenterare på dina inlägg…

Svar: Hej igen Fredrik!
Tack för din kommentar och för dina reflektioner. Jag uppskattar att du tar dig tid för att resonera vidare kring detta, det är intressanta och relevanta aspekter av att vara på en offentlig plattform tycker jag.

Din kommentar var annorlunda från andra jag fått, det är jag den första att erkänna. Du resonerade utifrån det du skrev, utifrån dina frågeställningar. Jag är nog "lite på tårna" numera, har även fått kommentarer jag valt att inte publicera. Ett exempel på sådana kommentarer jag får lite då och då (som jag publicerar) är denna:

"Dravel! läst din blogg under ett par års tid och tycker INTE du lever som du lär. Mycket fina ord men i grund o botten verkar du vara en ganska osäker person..."

Jag var (för) snabb i min slutsats om att du var en av "dem" som inte har något konstruktivt att säga.

Jag vill verkligen inte bara ha "puss- och kramkommentarer" här på bloggen, tycker det är spännande och berikande att resonera kring frågeställningar utifrån olika perspektiv. Men en del (tror jag) vill inte resonera. De vill bara trycka ner. Och det är jag helt enkelt inte rustad för, det gör mig ledsen.

Det är lite läskigt ibland att lämna ut sig själv som jag gör här på bloggen och ändå känns det helt rätt. Det finns så många människor där ute som inte mår bra. Om jag kan boosta någon, få någon att känna sig mindre ensam med sina tankar så är det värt det. Och jag gör det förstås utifrån mitt eget ego, att JAG mår bra av att dela med mig och kunna hjälpa andra.

Jag tar med mig dina två kommentarer och funderar ett varv till utifrån dem ikväll. Och du har helt rätt i att jag vill fortsätta att utvecklas. Som coach, föreläsare och inte minst som människa.
Caroline

skriven
#3: Filippa

Tycker din blogg är intressant att läsa och inte alls ytlig!
Finns värme och är kloka ord i det du skriver.

Det är märkligt att folk bara måste ha en åsikt om allt och alla!
Åsiktsfrihet är en orubblig demokratisk princip, alla ska ha rätt till sin egen åsikt, men måste vi verkligen ha så mycket åsikter? Bara för att man har rätt att ha en åsikt så måste man kanske inte tvunget ha en?

Tänk om vi alla skulle försöka sortera en del bland sina åsikter och rensa bort dem som faktiskt inte gör någon nytta, eller för att de är en förlängning av våra obefogade rädslor.

Man kan aldrig hindra mäniskor från att säga elaka saker eller ha åsikter som provocerar, men man kan lära sig att inte ta åt sig av det. Bästa sättet att göra det är att påminna sig själv om att det som sägs nästan aldrig handlar om dig utan det handlar om den som säger det och hur den personen mår.

Fortsätt skriv som du gör Caroline:)






Svar: God morgon Filippa!
Tack för det du skriver och för att du delar kloka reflektioner. Jag gillar verkligen det du skriver om åsikter, det är högst intressant i en tid som denna där vi får och ger mycket mer information om varandra än tidigare.

Hur många tänker utifrån de frågeställningar som du lyfter? Måste jag ha en aktiv åsikt i varje situation, bara för att jag kan? Jag märker i alla fall för egen del att det kan ta en del energi att tycka och tänka om allt och inget. Ibland kanske "vi" bara ska landa i att just nu väljer jag att inte tycka, det är också ett aktivt ställningstagande. Och kan leda till utveckling och lärande.

Jag uppskattar också det du skriver på slutet, en påminnelse om att olika sorters påhopp definierar avsändaren, inte mottagaren. Det behöver vi nog alla någon gång under vårt liv påminna oss om lite extra mycket.

Jag hoppas att du får en fin helg, kram!!!
Caroline

skriven

Kommentera inlägget här :