Livet är nu!

Lördag utan barn betyder numera pluggdag. Jocke är återigen på slalomläger hela helgen så jag har inga ursäkter till att sätta mig med alla uppgifter och böcker som ska gås igenom inför nästa tillfälle. Det är onekligen tur att utbildningen till stress- och avspänningspedagog intresserar mig så mycket för det finns ju en hel del andra saker en lördag kan erbjuda som framstår som angenäma alternativ till att plugga ;-) Men en paus för att skriva några rader här på bloggen kan väl vara på sin plats, eller hur?
 
De senaste veckorna har jag lyssnat på två inspirerande ljudböcker. Jag funderat mycket över deras innebörd, kontraster och likheter, samt även reflekterat över min egen livssituation. Jag skrattar lite för mig själv och undrar om dessa böcker (eller författare) någonsin har nämnts i samma blogginlägg tidigare? Den ena boken är nämligen Lev livet fullt ut av Eckhart Tolle och den andra är Sälj! av Fredrik Eklund. När jag nu googlade deras namn samtidigt fick jag vatten på min kvarn, de verkar inte ha förekommit i samma kontext tidigare så detta är alltså premiären, tjohooo :-) 
 
"Lev livet fullt ut" skrevs för 20 år sedan men budskapet är kanske mer levande än någonsin... Efter att ha varit djupt deprimerad under många år fick Eckhart Tolle en livsavgörande, inre upplevelse vid 29 års ålder. Därefter har han vigt sitt liv åt att få människor att släppa på intellektets makt och istället hitta det sanna "varandet". När våra ständigt pågående inre dialoger inte för lika mycket väsen som tidigare kan den djupa friden inom oss få möjlighet att ta mer plats i våra liv.
 
Gång efter annan återkommer Tolle till egot. Hur det präglar vårt kollektiva medvetande, gör oss fångna i våra tankar och hindrar oss från kontakt med vårt verkliga jag. Han säger att mänskligheten behöver ett andligt uppvaknande till nuets, livets och varandets medvetenhet. Han tror vidare att mänskligheten befinner sig i ett paradigmskifte med en fot i egots domäner och den andra i den sanna närvarons. En otroligt spännande bok men den behöver onekligen konsumeras bit för bit, tuggas långsamt och reflekteras över löpande.
 
Den andra boken är till synes något helt annat. "Sälj!" av Fredrik Eklund, New Yorks stjärnmäklare nummer ett och ett fenomen på sociala medier, är ju en uppmaning till att sälja sig i varje sekund och göra allt man kan för att nå hela vägen upp till stjärnorna, helst i en oklanderlig outfit och med en proteinmaxad smoothie i handen :-)
 Vad har då dessa två karlar gemensamt egentligen, Eckhart Tolle och Fredrik Eklund? Är inte den sistnämndes bok en allt igenom stjärnklar hyllning till egot, ju större desto bättre? Och vill inte Eckhart Tolle få oss att försöka tysta vårt ego, minimera dess onda krafter? Den gemensamma nämnaren stavas med två bokstäver. N.U. Den enda stund vi har är NU. Den enda stund vi kan skapa något av är NU. Den enda möjlighet vi har att påvkera vårt liv är NU. Det finns inget annat, inget före och inget efter. Det finns bara ett NU. 

Här är ett utdrag från en intervju med Eckhart Tolle i SvD som jag tycker är läsvärt:                 

Och då har vi kommit till Eckhart Tolles botemedel: Att vi måste avidentifiera oss från våra egna tankar och lära oss leva precis just här och precis just nu. För livet är nu – aldrig i nästa ögonblick, aldrig någon gång senare. Ändå är vi så sällan helt och fullt hemma i nuet. För att nå dit måste vi skilja oss från tänkandets villkor, menar Eckhart Tolle.

– Du vet precis i vilka ögonblick du känner dig sant levande – det är i nuet. Som ute i naturen när det plötsligt infinner sig en intensiv glädje. Eller när du känner kärleken mellan dig och din partner. Eller i mötet med en främling. I dessa ögonblick av närvaro och livskänsla spelar vår mentala förmåga ingen roll.

Hur gör man? Jo, säger Eckhart Tolle, man behöver se sig själv utifrån och säga: Här är jag, och jag kan notera tankarna som går genom mitt huvud. Sedan kan man behöva öva sig i att vara stilla.

– Om du ser vilket förhållande du har till nuet kan du också se vilken relation du har till livet. För det närvarande ögonblicket är ju livet, påminner Eckhart Tolle. Det finns inget annat, aldrig någonsin.

För egen del så är det detta mönster som spökar i mitt liv, till och från. Massor med tankar i nuet kring dåtid och framtid som kan få mig att tappa fokus på det verkligt viktiga. Jag är ödmjuk inför att detta är ett livslångt projekt, att välja att fokusera på just denna stund. Jag kämpar på, ibland är det enkelt och ibland är det svårt. Det allra, allra viktigaste är nog att påminna sig om att säga TACK så ofta som möjligt, tack till livet och tack för att just jag får finnas till just NU.

När var du till 100 % i nuet senast? Och när sade du tack till livet? ♥♥♥

Kommentarer :

#1: Katta

Bra skrivet! :)

Svar: Tack <3

skriven
#2: Mira

Tänkvärt. Det är så lätt att fastna i ältandet. Som Mia Törnblom sa på en föreläsning - att när man ältar det som varit, oroar sig för det som komma ska så innebär det att man bokstavligen pissar på nuet. (Hon ställde sig ju såklart med ena foten framför den andra för att illustrera symboliken).
Tror det handlar om träning, träning och återigen träning. Där tror jag många som yogar och mediterar har lättare att finna nuet.

Det är ju samma med negativa tankar kontra positiva. Det negativa är så förstärkt och behöver bara tänkas en gång för att sätta igång ältningsprocesser medan det positiva får man arbeta för. Välja att tänka positivt och försöka förstärka den känslan om och om igen.

Blev helt sugen på att läsa om mina Coelhoböcker nu när jag läste ditt inlägg. Hans böcker är också såna som man läser, begrundar och får till sig nya insikter genom. Sen går tiden, man (jag) glömmer bort och inser plötsligt (nu) att det är dags att tänka igen.
Förlåt nu fick du en hel novell som kommentar, haha.

Kram och ha en fin söndag!

Svar: Godkväll Mira <3

Tack för dina reflektioner, så kul att läsa :-) Jag lyssnade på Alkemisten förra våren (Stefan Sauk som läser den, finns på Storytell) och även om jag läst den förut så gick den -PANG- rakt in i hjärtat!!! Förmodligen för att jag var på en plats i livet där jag var totalt öppen för budskapet. Den är magisk, tycker jag. Har du läst Alef? Jag har den i bokhyllan, varit på väg många gånger men av någon anledning inte kommit till skott. Har du läst någon annan av hans böcker som du fastnade för? Jag vill gärna läsa fler, har "hans" kalender i år och älskar citaten från böckerna! Så tar gärna emot tips :-)

KRAM

skriven
#3: Mira

Har nog läst de flesta av Paolos böcker. Valkyriorna är bra - handlar om rädsla, tvivel på sig själv och att acceptera sina egna styrkor och svagheter.
Alla böcker har ju nån budskap, jag tror man måste vara i rätt mood för att ta till sig just då.
Så är det iallafall för mig . Kan läsa en bok och inte alls vara mottaglig, sen ligger det lite och gror i bakhuvudet tills jag en dag läser om och kan ta till mig det jag behöver.

Älskar böcker som får en att tänka/reflektera över livet. <3

Ha en fin kväll, kram!

Svar: Tack för tipset, då ska jag lägga den på minnet :-) Som sagt, alla verkar ha ett värdefullt budskap så önskan är att läsa/lyssna på alla över tid. Eckhart Tolles "Lev livet fullt ut" som jag fortfarande lyssnar på är verkligen en bok att låta gro i bakhuvudet en stund. Tog en paus på någon vecka för det kändes inte meningsfullt just då att fortsätta lyssna, det var som att jag blev mätt och tappade mitt fokus. Men snart så ska jag ta en "skiva till" av den :-)

Hoppas att du har haft en fin helg mitt i detta sorgens Sverige, känns så fint ändå att det finns så oerhört mycket omtanke och medmänsklighet bland de alla flesta av oss <3

KRAMAR

skriven

Kommentera inlägget här :