Fantastisk tomatsoppa för livet ♥

Hej, jag heter Caroline och jag har en hemlig last... Det är faktiskt första gången jag berättar det här för någon. Jag är en tomatsnobb. Finns ens det ordet, haha? Jag lägger en smärre förmögenhet på tomater varje månad. Även om "mina" tomater är ljusår ifrån de söta, krispiga, små och praktfulla tomater som min syster köper i sin lilla by vid Comosjön i Italien där hon bor så gör jag i alla fall mitt bästa att komma i närheten av dem. Till vardags blir det romanticatomater på kvist, de är smakrika och passar till det mesta.
 
En annan sak som jag älskar är tomatsoppa. Finns det något godare??? Snabba varianter på Muttis krossade tomater och lite mer omständiga på ugnsbakade färska tomater, allt går bra. Och det bästa är att även alla fyra barnen gillar tomatsoppa. Så hemma hos oss är detta en återkommande rätt, ofta i kombination med pizza(bullar) eller varma mackor.
 
Det här receptet är en favorit, fantastiskt gott och det riktigt känns hur välgörande soppan är. Fullspäckad av antioxidanten lykopen som ger tomaten dess röda färg. Eftersom lykopenet frigörs mer i uppvärmda tomater än i kalla är tomatsoppa kroppens bästa vän. Typ. Tomater sägs motverka vissa former av cancer, hjärt- och kärlsjukdom, inflammation samt förhindra rynkor och skydda kroppen mot farlig UV-strålning. Enligt vissa forskare skyddar även tomater mot stress och ett glas tomatjuice om dagen kan ha mycket välgörande effekter.
 
4 portioner
2 paket romanticatomater
2 msk olivolja
färsk basilika (en näve)
2 nypor flingsalt
svartpeppar (några varv med kvarnen)
1 tsk persillade
1 tsk provencalsk kryddblandning
2 nypor socker
 
3-4 dl buljong
1-2 msk creme fraiche
1 msk balsamvinäger
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och halvera tomaterna. Bred ut dem i en ugnsform eller på en långpanna med bakplåtspapper. Strö över hackad basilika, kryddor, socker och salt. Ringla över olivolja och baka i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
 
Koka upp 3-4 dl vatten i en gryta tillsammans med en buljongtärning (jag använder ofta Biofood lantbuljong, vanlig grönsaksbuljong går också bra). Vänd ner de färdigbakade tomaterna och skrapa även ner all sky. Mixa väl. Ett tips är att ställa grytan i diskhon då det lätt skvätter och röda tomatfläckar är ju ingen höjdare... Smaka av med creme fraiche (den feta varianten), balsamvinäger samt eventuellt mer salt och socker. Servera gärna tillsammans med pizzabullar, pizzaslice eller varma smörgåsar 😍
 
"Låt maten vara din medicin och låt medicinen vara din mat."
Hippokrates

Kommentera inlägget här :