Asiatisk laxburgare med avocadokräm

Godmorgon söndag 
Om du bor i Stockholm med omnejd vaknar du upp idag med gårdagen i färskt minne, och vilken gårdag vi hade här (och i andra delar av landet också tror jag)! Strålande sol, 18-20 grader och den där klara, rena luften som enbart september kan bjuda på. Magiskt. Vi tog båten från Vaxholm på förmiddagen och hade en riktig sightseeingdag i huvudstaden. Vi var åtta timmar i stan och kom inte mycket längre än till Gamla Stan och Drottninggatan :-) Alltså, Gamla Stan är ju fantastisk när man åker dit som turist och inte med vardagens "borden" och "måsten" som följeslagare. Det är rätt häftigt ändå hur olika vi kan se på vår hemmiljö beroende på vilka "glasögon" vi har på oss. Samma med Drottninggatan, jag går där flera gånger i veckan till och från jobbet. Men nu när vi var där en lördag med barnen så dröjde vi oss kvar vid gatukonstnärer (vilket var häftigt för det blir så tydligt att när någon stannar kommer några till och helt plötsligt står det massor med folk och tittar) och strosade framåt medan vi tittade på folk. Det blev en HELT annan upplevelse faktiskt.
 
Denna morgon vill jag gärna dela med mig av ett fantastiskt gott recept på laxburgare. Jag hittade det här receptet som jag sedan modellerade utifrån vad vi hade hemma :-) Enkelt och jättegott, en finfin kombo. Eller hur?
 
4 portioner
4 salmalax burgare
4 bröd (brioche eller min nya favorit "Potato burger bun")
2 mogna avocados
chiliflakes & några droppar tabasco
rivet limeskal från 1 lime
flingsalt
picklad rödlök (antingen gör du egen eller så finns det inlagd i kyldisken på t.ex. ICA)
en kruka korianderblad (max)
2 st vårlök
1/2 gurka (max)
3-4 rågade msk majonnäs
japansk sojasås "efter behag"
 
 
Sätt ugnen på 150 grader. Mosa avocado grovt och blanda med rivet limeskal, chiliflakes, några droppar tabasco samt en nypa flingsalt.
 
Krydda burgarna med lite salt och peppar och stek dem på medelhög värme i ca 2 minuter per sida (jag brukar använda 50/50 smör och olivolja). OBS!!! Stek inte för länge, burgarna blir verkligen godast om de får behålla kärnan rå.
 
Bred ett ganska tunt lager majonnäs på bägge brödhalvor som värmts i ugnen, stänk över några droppar sojasås på den undre och lägg ut en rejäl klick avocadoröra. Strö över skivad vårlök, en rejäl nypa picklad rödlök och massor av grovt hackad koriander (om du som jag älskar koriander vill säga, annars kan du nöja dig med lite mindre). Gillar du soja kan du droppa över lite extra ovanpå koraindern 😋
 
På den andra halvan lägger du på några tunna gurkskivor. Lägg därefter på en nystekt laxburgare och ät på direkten när den fortfarande är rosa i kärnan. Enjoy 😍

Kommentarer :

#1: Syster Cisse

Hej!
Vilket underbart recept! Det skall testas. Vilka härliga matbilder du får till :-) .
Kram från Como

Svar: Tack fina syster ❤️
Det ligger i generna, det här med matintresset 😍
Kraaaaam
Caroline Wiklund

skriven

Kommentera inlägget här :