Upp och ner och upp igen...
Jättegott (LCHF) fröbröd
Nu är jag äntligen tillbaka i rätt riktning, jag märker så snabbt att LCHF funkar bra för mig och att slippa brottas mot ett ständigt sockersug är ju värt alla (eventuella) uppoffringar jag kan tänkas göra. Dessutom så är det ju faktiskt inte så stora uppoffringar ändå eftersom det finns goda substitut till det mesta. Som bröd, det går ju att äta riktigt härliga smörgåsar även om man kör LCHF vilket är trevligt eftersom jag i alla fall gärna äter några goda mackor då och då!
Det här receptet hittade jag hos Åse med den toppenbra (LCHF)bloggen 56 kilo och gjorde några små justeringar bara och det blev supergott! Och grymt enkelt att göra, perfekt att slänga ihop till helgfrukosten för att få nybakat bröd att lyxa med :-)
8 bröd
3 dl (knappt) smakrik ost (jag tog 1,5 dl parmesan samt 1,5 dl stark prästost)
3 ägg
0,5 dl mandelmjöl
0,75 dl solroskärnor
0,5 dl skalade sesamfrön
0,25 dl hela linfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
smör/smörolja till plåten
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser i en skål, bred ut i en liten ugnsform som du smörjer med ett tunt lager smör eller smör- och olivolja. Använd sked och en kniv, snygga till kanterna. Ställ in i ugnen (jag bakar nästan alltid på skenan under mitten) i 15 minuter, låt sedan plåten svalna en stund. Dela brödet i åtta rutor (eller mer om du föredrar det). Servera gärna direkt med t.ex. smör (som får smälta lite på brödet, mmm), lagrad ost, rökt kyckling (tunna skivor) och lite sallad eller annat grönt på. Njut!!!
Andra pålägg jag skall prova på dessa smörgåsar framöver är leverpastej med stark ost och Mor Annas gurka (kanske inte så LCHF men 2-3 skivor kan ju inte skada), hemmagjord skagenröra med lite dill, citron och sallad, kokt ägg med kaviar och kanske en god tonfiskröra (jag gör en grym, måste kolla om jag har lagt ut recept på den någon gång). Vilket/vilka är dina favoritpålägg?