Godmorgon! Någon mer där ute som blir allt mer (ofriviliigt) morgonpigg med åren? Det har sina fördelar under förutsättning att man kommer i säng absolut senast 22.00 vilket inte alltid är det enklaste. Men om vi fokuserar på fördelarna så är en av dem möjligheten att gå upp i ottan och baka bröd att avjuta framför TV4 tillsammans med thé och kanske något trevligt sällskap. För er som känner er manade, kolla in recpetet här nedan som jag måste få ge mig själv lite extra cred för. Tadaa, vilken cliffhanger va??? Om du vill veta varför, läs vidare 😊
Ett annat tips innan fokus går tillbaka till det riktigt goda bröd jag bakade igår morse är den här värmehållaren (eller vad den nu heter) som vi köpte på Yasuragi i vintras. Jag hade letat i flera år, överallt, utan att hitta någon jag tyckte var fin. Ja, knappt utan att hitta några alls. Så jag hade nästan gett upp hoppet när vi hittade den här i presentbutiken hos Yasuragi, det var lycka vill jag säga. Det första jag gör varje morgon är att brygga en kanna thé, alltid Earl Grey från Johan & Nyström som är det godaste thé jag smakat, och sedan håller det sig hett och härligt så länge värmeljuset brinner. Bästa, bästa!
Tillbaka till brödet då. När det gäller matlagning skulle jag vilja säga att min styrka i köket är att trolla fram (oftast) goda rätter av det som finns i gömmorna. Då flödar kreativiteten och det går alltid att skapa något kul och nytt. Men när det gäller att baka är jag rigid som en gammal nucka. Följer recepten minutiöst, har ingen känsla för att slänga i lite av ditt och datt för att trolla fram ett helt nytt bröd. Men igår när andan föll på insåg jag att inget av recepten jag googlade fram helt stämde överens men skafferiets innehåll. Och eftersom jag var så sugen på att baka bröd fick jag justera lite här och lite där. Och - trumvirvel - resultatet blev...
Grymt!!! Alltså riktigt, riktigt gott. Knaprig, rejäl yta och saftigt på insidan. Och ganska nyttigt, i alla fall tills dess att smöret, osten och sylten åkte fram 😋
Så contentan av det hela är min uppmaning till dig att testa det här brödet. Snabbt, gott och relativt hälsosamt. Låter väl underbart? Och med mycket smör, stark ost och marmelad så blev det en liten stund av äkta lycka 💜
En avlång limpa:
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
3,5 dl dinkelmjöl fullkorn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 stor banan, mosad (välj en mogen)
2-3 tsk rårörssocker
500 g turkisk yoghurt (1 liten burk, ca 4,5 dl)
Sätt ugnen på 180 grader (om du har varmluftsugn, annars 200 grader). Blanda ihop alla torra ingredienser. Mosa ihop bananen väl med socker på en liten tallrik. Vänd ner i den torra blandningen. Häll i yoghurten och blanda ihop. Detta kan bli en något trög process pga. att yoghuren är såpass tjock i konsistensen så var inte rädd för att använda händerna på slutet eller köra en kort sväng i en köksmaskin om du har en sådan. Vänd mer smeten i en brödform som du smörjt lätt med olivolja. Jag har två brödformar i lite olika storlekar och valde den som är mer långsmal, det kändes som ett bra val.
Jag valde att sätta in brödet på nedersta falsen i (varmlufts)ugnen i ganska exakt 45 minuter och då blev resultatet perfekt. Men i det utsprungliga receptet var tidsanvisningen mer omfattande (40-55 minuter så ha lite koll).
Ta ut brödet, vänd gärna ut på en skärbräda och låt svalna en liten stund. Skär upp, på med diverse godsaker och njut av din frukost. "Carpe diem" passar väl fint i sammanhanget 😇